8 дієтичних продуктів, що провокують переїдання

Ці «здорові» продукти не такі корисні, як здаються. Замість того, щоб вгамовувати голод, вони працюють як провокатори, збуджуючи апетит.

Зелений смузі, трохи несолодких пластівців з ягодами, сендвіч зі знежиреним сиром і склянка натурального йогурту – здається, саме так ви уявляєте собі ідеальний «корисний» сніданок. На жаль … Жоден з цих продуктів не те що не вгамує голод, але, навпаки, лише розігріє апетит.

Цільнозерновий хліб

Мабуть, це одне з найбільших food-відкриттів за останній час. Виявляється, цільнозерновий хліб не такий ідеальний, як можна було подумати. Він нітрохи не втамовує голод і навіть, навпаки, може призвести до ще більшого бажання їсти. Вся справа в тому, що цільнозерновий хліб має високий глікемічний індекс. Він піднімає рівень цукру в крові навіть сильніше, ніж шоколадка. Потім же, коли рівень цукру різко почне падати, почуття голоду стане зростати, приводячи до переїдання. Як наслідок збільшення ваги, і це в кращому випадку.

Пластівці

Пластівці з молоком, особливо якщо вони ще й зроблені за всіма правилами здорового харчування, здаються ідеальним варіантом для швидкого і ситного сніданку. На жаль, це припущення абсолютно помилкове. Недавні дослідження показали, що чим менше води в продуктах, тим менше вони насичують наш організм. А тепер оцініть з цієї точки зору пластівці: так, вони багаті клітковиною і вітамінами, але, на жаль, не дають відчуття ситості. І навіть молоко тут не в силах щось кардинально змінити. Звичайно, з ним сніданок буде щільніший, але не набагато. Краще замінити пластівці на схожу по суті, але більш ситну і «мокру» кашу, вівсянку, наприклад.

Фрукти та ягоди

Безумовно, фрукти повинні бути присутніми в раціоні харчування, але сподіватися на те, що вони вгамують голод і захистять від переїдання, нерозумно і марно. По-перше, хоча б тому, що дієтологи радять їсти їх для прискорення метаболізму (читай, чим швидше перетравиться їжа, тим швидше вам захочеться перекусити). По-друге, в фруктах присутні глюкоза і фруктоза. Що відбувається, коли рівень цукру в крові піднімається, а потім різко прагне до нуля, ви і самі знаєте …

Йогурти

Ще один продукт, який здається ідеальним вибором для нехитрого і корисного перекусу. Начебто, і білок є, і кальцій, і різні корисні для травлення бактерії – питається, чому ж цей чудовий йогурт є не надто корисним. Ну, хоча б тим же цукром, але найважливіше – своєю текстурою. Йогурт – рідкий, його не можна пожувати, і багато в чому через це наш мозок і не сприймає його як повноцінну їжу і не передає нам сигнал про задоволення і насичення. Ви не отримаєте повноцінного задоволення від такої їжі, і вже через пару годин організм вимагатиме добавки. Щоб йогурт став по-справжньому живильним, він повинен бути для початку без смакових добавок (цукру). Плюс, в ньому має бути що пожувати – додайте в нього жменю горіхів або пластівців (тут вони як раз доречні).

Смузі

Трав’яні смузі з овочами, фруктами та мигдальним молоком, безумовно, гарні й корисні, але вони, як і йогурти занадто рідкі, щоб наситити організм. Доведено, що наш організм враховує не всі калорії, що надходять з рідкою їжею. В результаті виявляється, що харчуючись тільки супами і смузі, ми отримуємо набагато менше поживних речовин, ніж якби якщо все те ж саме, але в вигляді твердої їжі.

Салати

Ми не закликаємо відмовитися від соковитої зелені. Просто нагадуємо, що сама по собі вона нітрохи не насичує. Навіть, навпаки, пробуджує апетит, викликаючи бажання їсти знову. Щоб салат став живильним, додайте у нього щось білкове, нежирне м’ясо або рибу, несолоних горішків, овочів або фруктів, оливкову олію або навіть сир.

Заморожений йогурт

Впевнені, ви, так само як і ми, любите закінчувати обід або вечерю чимось солодким. Нам здається, що саме ця остання нота передасть нашому організму сигнал стоп, «можна більше не їсти». Між тим, все якраз інакше. Мало того, що це порожні калорії, так вони ще й містять цукор, який, як ви знаєте, лише розпалює почуття голоду. Заморожений йогурт отримав серед прихильників здорового харчування схвальне звання дієтичного морозива, але сподіваємося, що тепер ви розумієте, що він нічим не краще пломбіру.

Соуси

Песто, сальса, гуакомоле – звучить не те щоб дуже небезпечно, але на ділі саме такі добавки відповідають за переїдання. Згідно з численними дослідженнями, чим різноманітніше діє на смакові відчуття ваш прийом їжі, тим більше калорій ви поїдаєте. Що вже говорити про ті соуси, які в принципі розпалюють апетит – зазвичай в них присутні різні суміші з гострого перцю.

Поділись


Новини партнерів