Лікарі зруйнували основні міфи про помідори

Часто можна почути думку про те, що помідори протипоказані при проблемах з нирками через великий вміст щавлевої кислоти. Але останні дослідження свідчать: щавлева кислота в томатах практично відсутня, так що відмовлятися від їх вживання не потрібно навіть тим, кого дійсно турбують нирки.

Інша популярна теорія говорить, що помідори рясніють кислотами, які можуть порушити нормальну роботу шлунково-кишкового тракту. На думку дієтолога і нутриціолога Анни Білоусової, фруктові кислоти, що містяться в плодах томатів, можуть таїти в собі небезпеку лише при загостренні хвороб шлунково-кишкового тракту. У той же час людям, у яких є хронічні хвороби системи травлення нестабільного характеру, лікар порекомендувала вживати свіжі помідори, попередньо знявши з них шкірку.

Ще один «помідорний» міф пов’язаний із антиоксидантом лікопіном, який міститься в цьому овочі. Нерідко стверджується, що лікопін з’являється тільки після термічної обробки томатів, а свіжі помідори набагато менш корисні. Але фахівець пояснила: після термообробки кількість лікопіну в помідорах не збільшується, поліпшується лише його засвоєння. У сирих томатах лікопіну теж достатньо, а, крім того, в них міститься вітамін С, який руйнується при готуванні.

Що корисніше – пити покупні томатні соки або вживати в їжу свіжі помідори? Багато хто скаже: звичайно, помідори. Але ось думка лікаря: томатний сік, приготований з концентрованої томатної пасти, містить в собі більше антиоксиданту лікопіну, ніж свіжі плоди.

Також дієтолог назвала помилкою уявлення про те, що червоні помідори набагато корисніше жовтих або бурих, і заявила про нешкідливість вживання помідорів разом з сиром. Кислоти з томатів аж ніяк не заважають засвоєнню кальцію, підкреслила фахівець.

Джерело

Поділись


Новини партнерів