9 продуктів, які не можна повторно розігрівати

Складно уявити собі життя без розігрітої їжі. Ця проста маніпуляція для багатьох стала нормою життя. Але чи не шкодить ця звичка нашому організму? Виявляється, що далеко не всі продукти підходять для повторної термічної обробки. Деяким з них підігрів протипоказаний за цілою низкою причин.

Експерти поділилися підбіркою продуктів, які ні в якому разі не варто піддавати вторинній температурній обробці.

Ріпа

За кількістю корисних речовин ріпа не поступається, а за деякими позиціями навіть випереджає, багато популярних овочів. У ній містяться величезні запаси клітковини і вітамінів, кальцію і фосфору, заліза і марганцю. Регулярне харчування ріпи здатне повністю задовольнити потреби нашого організму в цих корисних речовинах. Але це тільки в тому випадку, якщо приготовані з ріпи страви не будуть піддаватися повторній термічній обробці.

Справа в тому, що крім різних вітамінів і мікроелементів в складі ріпи міститься велика кількість нітратів. При підігріві будь-якої страви з ріпи ці нітрати можуть стати токсичними. В результаті повторного розігріву овоча, ви ризикуєте серйозно отруїтися.

Часник

Часник є популярним інгредієнтом більшості страв. Маючи особливий аромат і смак, він додається в перші страви, закуски, м’ясні частування і гарніри. Але крім смаку і аромату, цей овоч цінується за свій багатий склад. І особливо за антиоксидант аліцин, який володіє воістину чудодійними властивостями в боротьбі з раковими клітинами. Підігрів овоча як раз і впливає на його протиракові властивості. В процесі вторинної термообробки з часнику безслідно зникає речовина аліцин. Тому спочатку дуже корисний часник стає чимось на зразок звичайної ароматної добавки до страви.

М’ясо курки

Куряче м’ясо вважається найпопулярнішим і є частим гостем на столі. Але як не дивно, курка теж відноситься до тих продуктів, які краще не розігрівати повторно. Чому? Вся справа в її білковому складі. В процесі повторної термічної обробки відбувається зміна структури білка. В результаті все те, що спочатку було таким корисним для нашого організму несподівано стає шкідливим. Підігріта курка стає важкою для засвоєння організмом і може стати причиною появи гастриту і інших проблем з травленням. Тому, якщо у вашому холодильнику залишилася смачна курка, краще їжте її холодною. А якщо це вам не до душі, просто приготуйте з залишків курки сендвічі або закуски.

Зелені листові овочі

Самі по собі зелені листові овочі приносять величезну користь організму. Але в залежності від того, де їх вирощували і за яких умов, в них можуть міститися високі концентрації нітратів. Для людського організму нітрати повністю нешкідливі, але це в тому випадку, якщо вони не перетворюються в нітрозаміни. А вони вже несуть в собі реальну загрозу через канцерогенні властивості. При підігріві зелених листових овочів саме це і відбувається. В результаті після поїдання спочатку корисної їжі можуть виникнути серйозні проблеми з травленням і ферментацією.

Якщо ви любите такі овочі, намагайтеся їсти їх тільки в сирому вигляді. Повірте, так організм отримає набагато більше користі.

Рис

Більшість господинь знають, що рис відноситься до тих продуктів, які можна зберігати тривалий час. Але от про те, що при зберіганні рису в умовах кімнатної температури, він досить швидко стає джерелом поширення бактерій відомо одиницям. Навіть хороший підігрів такої страви не здатний позбавити його від всіх бактерій. Відповідно від поїдання такого рису є велика ймовірність підхопити харчове отруєння або нетравлення.

Картопля

Про те, що картопля, особливо запечена в духовці, дуже корисна для нашого організму знають всі без винятку. В такій страві міститься велика кількість правильних цукрів, які необхідні організму. Але виявляється, що зберігання при кімнатній температурі картоплі провокує розвиток в ній бактерій ботулізму. Ці бактерії дуже небезпечні для людини і запросто можуть привести до серйозних наслідків, аж до летального результату.

Тому, якщо картопля пролежала довгий час, то її краще викинути. Навіть підігрів не здатний позбавити таку страву від небезпечних бактерій, а вас від ризику серйозного отруєння.

Броколі

Капуста броколі останнім часом стала активно використовуватися для приготування страв. І ті, хто дотримується правильного харчування, давним-давно знають, що найбільш корисним цей овоч вважається при мінімальній термічній обробці. Щоб броколі не втратила свого багатого складу антиоксидантів флавоноїдів, її краще готувати на пару. А ось що стосується термічної обробки, то броколі категорично не можна повторно розігрівати. При її підігріві втрачається 97% корисних речовин. В результаті страва, покликана спочатку збагатити наш організм, стає марною зеленою масою.

Гриби

Через складну будову білка, який входить до складу грибів, їсти їх необхідно тільки в день приготування. При нагріванні грибів повторно, структура білка, що міститься в них, змінюється. В результаті рослинний білок починає погано засвоюватися організмом. А це з великою ймовірністю призведе до здуття живота, шлункових коліків і гострих болів внизу живота. Крім того, при повторному розігріві грибів ціла купа хімічних сполук і волокон починають розпадатися з виділенням отрут. А вони вже роблять серйозний вплив на роботу печінки і серця.

Селера

Селера корисний в усіх відношеннях овоч. З ним можна приготувати дуже смачні супи, закуски і пюре. Але ось свої позитивні властивості селера здатна зберігати тільки до того моменту, поки її повторно не поставлять під підігрів. Пов’язано це з тим, що в складі овочу є все ті ж нітрати, які безпечні нашому організму тільки в сирому або приготованому вигляді. Повторне нагрівання сприяє утворенню токсичних нітратів, які при регулярному вживанні можуть навіть стати причиною розвитку пухлин.

Джерело

Поділись


Новини партнерів