Десять найкорисніших видів м’яса

Всупереч розхожій думці м’ясні продукти для більшості людей були, є і залишаються основою щоденного раціону харчування. У м’ясі міститься цілий ряд незамінних амінокислот, мінералів і мікроелементів. І жоден інший продукт, як би цього не хотілося вегетаріанцям, не здатний повноцінно замінити м’ясо.

Однак є серед різноманіття продуктів і найбільш корисні за своїм складом види м’яса. Експерти поділилися добіркою 10 найкорисніших видів м’яса, які відрізняються своїми смаковими якостями і складом.

Кролятина

М’ясо кроликів вважається дієтичним і наділене унікальними поживними властивостями. Воно містить у собі велику кількість білка і перевершує за цим показником навіть курятину. Людським організмом таке м’ясо засвоюється практично повністю і досить швидко.

Кролятина має ніжну м’якоть і володіє тонким смаком, тому вона підходить тим людям, які мають проблеми з травленням і хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Крім того, м’ясо кролика сприяє нормалізації жирового обміну і швидкому відновленню сил. А ще один величезний плюс кролятини в тому, що вона гіпоалергенна. Відповідно, її можна включати в раціон навіть дуже маленьких дітей.

Конина

Конина вважається найбільш екологічно чистим м’ясом. Завдяки тому, що коней вирощують в чистих умовах, їх м’ясо не містить в своєму складі антибіотики та інші шкідливі компоненти. Білок, що міститься в конині, ідеально збалансований в плані амінокислотного складу. А в плані вітамінів і мікроелементів конина взагалі є рекордсменом за вмістом тіаміну, рибофлавіну, міді, заліза і магнію. Як і кролятина, конина не викликає алергічних реакцій і підходить для дитячого харчування.

Індичка

У порівнянні з іншими видами птахів індичка містить набагато менше жиру і калорій, але за складом білка не поступається жодному іншому виду м’яса. В індичці є величезна кількість селену і вітаміну В, нікотинової кислоти і фосфору. Що стосується фосфору, то за змістом цього елемента індичка перевершує навіть деякі види риби. Індичатина добре засвоюється організмом і в той же час надовго вгамовує почуття голоду. А оскільки в індичці помірний вміст холестерину, вона підходить для людей, які страждають від ожиріння або атеросклерозу.

Перепілка

М’ясо цієї птиці рідко включають в раціон харчування. Його не зустрінеш на обідніх столах і обумовлено це насамперед його високою вартістю. А тим часом м’ясо перепілок дуже корисне для здоров’я, особливо для тих, хто має проблеми із зайвою вагою. У 100 г перепелиного м’яса міститься всього лише 230 ккал, велика кількість білка, вітамінів і мінералів. Причому білок, який міститься в перепелах, дуже швидко засвоюється організмом.

Є думка, що перепелине м’ясо допомагає легше і швидше відновлюватися після важкої хвороби або втрати крові. Доведено також, що завдяки великому вмісту магнію, заліза, калію і міді, перепелине м’ясо здатне надавати позитивний вплив на роботу мозку, серцево-судинної та імунної системи.

Козлятина

М’ясо кіз має ніжну текстуру, м’який смак і мінімальну жирність. Через невисокий вміст калорій таке м’ясо можна їсти при лікувальному або дієтичному харчуванні. У складі козлятини є ряд цінних компонентів, від заліза до найпотужніших антиоксидантів. Крім того, козлятина має низький рівень холестерину, що робить її незамінним продуктом особливо для літніх людей. Приготувати з козлятини можна що душі завгодно: страви з неї виходять смачними, корисними і оригінальними.

М’ясо страуса

Страусине м’ясо вважається одним з найбільш пісних видів м’яса. За своїм смаком вона злегка нагадує яловичину, однак має більш солодкуватий присмак. Таке м’ясо корисно людям, страждаючим від анемії і цукрового діабету, а також тим, у кого є проблеми з серцево-судинною системою. У м’ясі страуса багато білка і унікальний склад амінокислот. Мабуть, не дарма в Європі і Азії страусине м’ясо відносять до м’ясних продуктів вищої категорії. Щось в ньому особливе, безумовно, є.

Баранина

Багато хто звик вважати баранину дуже жирним видом м’яса. Жир, в баранині, звичайно, є, проте його кількість набагато менша, ніж в тій же свинині. При цьому в баранині міститься значна кількість лецитину, який і відповідає за нормалізацію рівня холестерину.

Але є в цьому корисному продукті і певний недолік. У кістках баранини містяться речовини, які сприяють розвитку артриту. Тому людям у віці від такого м’ясного продукту краще відмовитися. Крім того, в м’ясі дорослого барана зазвичай містяться ліпіди, які відображаються на здоров’ї судин і серця. Тому без рясного гарніру таке м’ясо не можна їсти, та й весь той жир, який був витоплений в процесі приготування, теж не варто використовувати в їжу.

Свинина

Репутація свинини як нездорового продукту сильно перебільшена. Виявляється, що найкориснішою частиною свинячої тушки є саме вирізка. При правильному приготуванні свиняча вирізка може за своєю поживністю і користю зрівнятися навіть з курячим м’ясом. Єдиний виняток з правил – це м’ясо свинини, вирощеної на фабриці з використанням гормонів. Таке м’ясо ніяк не можна назвати корисним для здоров’я.

Яловичина

Що стосується цього різновиду м’яса, то вона може бути як корисною, так і шкідливою для організму людини. Здоровим і поживним може вважатися тільки м’ясо яловичини, яка годувалася травою. Коштує таке м’ясо дорожче, але зате в корисному складі такого шматка можна бути точно впевненим. А якщо яловичину вирощували на зерновому кормі, то в м’ясі може міститися багато холестерину і жиру.

Оленина

Само по собі м’ясо оленя не жирне і дуже корисне. У ньому міститься велика кількість мінералів і вітамінів. Їсти оленину можна в приготованому або сирому вигляді, не побоюючись при цьому різних паразитів. Засвоюється оленина організмом значно швидше, ніж та ж баранина, свинина, яловичина і курятина. При регулярному поїданні оленини знижується ризик розвитку цукрового діабету, гіпертонії і хвороб серця.

Джерело

Поділись


Новини партнерів