Вчені заявили, що вживання хлібних кірочок є ефективною профілактикою колоректального раку. Подробиці дослідження – в журналі European Journal of Cancer Prevention.
Згідно з відомостями, приведеними в публікації видання, в процесі випічки хліба здійснюються хімічні реакції, завдяки яким виробляється речовина проніл-лізин. По суті, це антиоксидант, тобто, з’єднання з антиканцерогенним ефектом.
“Регулярне вживання цього антиоксиданту затримує розвиток передракових ушкоджень товстого кишківника”, – констатували дослідники в статті журналу.
За їх словами, найбільше проніл-лізину саме в скоринці хліба: в ній його концентрація у вісім разів вища, ніж в м’якуші.
Відмітно, що вироблення цього антиоксиданту при випіканні хліба ушкодилося даними досліджень, що проводилися в різні роки вченими з Університету Аннамалай в Індії і фахівцями Університету Монако.
Останні ставили експеримент на щурах, і він показав, що хлібний антиоксидант здатний блокувати розвиток пухлини товстого кишківника на 70%. Вчені вважають, що для захисту від раку кишківника цей антиоксидант потрібний людині щодня.