Найбільш корисними для лікування і підтримки печінки в хорошому стані будуть фрукти помаранчевого і червоного кольорів, які містять багато каротину і пектину.
Про це розповів кандидат медичних наук, лікар Анатолій Печінка.
Розчиняючись у воді, пектин приймає гелеподібну форму, пов’язує такі шкідливі речовини, як пестициди, радіонукліди, іони важких металів і інше, виводячи їх з організму.
“Серед сезонних фруктів особливо корисні абрикоси. Ці плоди багаті на каротин, залізо, калій, магній, пектин. Вони є незамінними для виведення з організму токсичних продуктів обміну і холестерину, а також рекомендуються при інтоксикації важкими металами”, – зазначив лікар.
Він додав, що неповна склянка смузі з абрикосів містить добову норму вітамінів. Але зловживати фруктовою дієтою не варто, адже клітковина, яку містять фрукти, стимулює активність кишечника, що може викликати діарею.
При проблемах з печінкою краще вибирати кисло-солодкі сорти абрикосів. А ось уникати ці фрукти необхідно при гепатиті. Каротин абрикосів у таких хворих не засвоюється.