Дієтологи розповіли, кому краще відмовитися від цього продукту.
За словами фахівців, хімічний склад помідорів славиться наявністю в них великої кількості антиоксидантів, вітамінів, мінеральних компонентів і біологічно активних речовин. Всі вони в комплексі здатні надавати корисний оздоровчий вплив на найрізноманітніші системи органів – від травної до зорової. Однак їсти їх можна далеко не всім, адже для когось вони можуть бути корисними, а для інших шкідливими.
Хвороби жовчних шляхів
Помідори викликають сильний жовчогінний ефект, тому вживати їх варто з великою обережністю. Дієтологи все ж радять повністю відмовитися від цієї ягоди. Особливо небезпечні томати для людей з каменями в жовчному міхурі або жовчних шляхах. Кілька шматочків помідора можуть спровокувати сильний напад.
Алергія
Якщо ти алергік, то від помідорів також варто утриматися. У когось може початися реакція через органічні кислоти, що містяться в продукті, а у когось – через хімікати, якими обробляють ягоди, щоб захистити їх від шкідників.
Хвороби нирок
У помідорах міститься щавлева кислота, яка негативно впливає на водно-сольовий баланс організму. Варені і консервовані томати можуть спровокувати утворення каменів в нирках. Тому не захоплюйся томатами, краще з’їж огірок.
Проблеми з суглобами
І знову вся справа в щавлевій кислоті. Якщо її концентрацію в організмі перевищено, то можуть виникнути сильні болі. Тому віддавай перевагу невеликій кількості помідорів чері.
Виразка або гастрит
Якщо у тебе підвищена кислотність, то відмовся від солоних і маринованих помідорів. Та й свіжими краще не захоплюватися, так як це може спровокувати загострення захворювання. Якщо воно почалося, то повністю виключи помідори зі свого меню.