Міжнародна команда стоматологів з Європи б’є на сполох через негативний вплив деяких продуктів на зубну емаль. Експерти в цій галузі склали список овочів і зелені, які руйнують зуби, де лідерами стали цукіні і спаржа.
Крім зазначених дарів природи, шкоду порожнині рота можуть завдати баклажани, болгарський перець, патисони, кабачки, щавель. У перерахованих продуктах міститься величезна кількість органічних кислот, що провокують захворювання ясен і роз’їдають зубну емаль, що призводить до утворення карієсу і подальшого руйнування зубів.
Стоматологи розповіли, що вони рекмендують обмежити вживання болгарського перцю, цукіні, баклажанів, спаржі, щавлю. Звичайно, в зазначених продуктах містяться і корисні для організму речовини, тому в раціоні вони повинні бути присутніми, але не дуже часто. Однак, після вживання цих дарів природи слід подбати про гігієну ротової порожнини: ретельно почистити зуби або прополоскати рот, щоб захистити ясна і зубну емаль від негативного впливу компонентів, що містяться в перерахованих продуктах.
Сприятливо позначається на стані зубів яблучна кислота, що зміцнює емаль і піклується про здоров’я ротової порожнини. Речовина бореться з карієсом, знищуючи бактерії, які його провокують. Замінити зубну щітку може апельсин, що містить пектинові, аскорбінову і лимонну кислоти, а брокколі, багаті клітковиною, знімають запалення ясен. Захистити зуби допоможе і сир, який містить у своєму складі фосфати, білки і кальцій.