
Незнищенна тяга до солоного і жирного, перекушування всухом’ятку, грандіозна вечеря після голодного робочого дня… Всі ми деколи піддаємося шкідливим харчовим звичкам. А значить, треба вибудовувати меню так, щоб крім заборонених задоволень воно ще й приносило користь. Отже, які найкорисніші продукти для печінки допоможуть нам в цьому?
В першу чергу це ламінарія, або морські водорості. Незважаючи на непоказний вигляд, вона містить багатющий перелік цінних елементів. Серед них органічні кислоти, які виводять з печінки солі важких металів. У водоростях також повно селену, який захищає клітини печінки від руйнування. Крім того, ламінарія покращує роботу щитовидної залози, нормалізує рівень холестерину і знижує ризик ракових захворювань. Найдоступніший спосіб отримати все це в повному обсязі – зробити простий салат. Нарізаємо кубиками 200 г сиру тофу, додаємо 1 ч. л. кунжуту і 1 ст. л. соєвого соусу, залишаємо на 5 хвилин. З’єднуємо в салатниці 4 подрібнених томати, червоний і зелений перець, 250 г ламінарії і 2 зубчики часнику. Солимо і перчимо цю суміш до смаку, додаємо тофу з заправкою – оздоровчий салат для печінки готовий.
На думку дієтологів, кращий продукт, корисний для відновлення печінки, – авокадо. Регулярно вживаючи його в їжу, ми допомагаємо організму виробляти речовини, які нейтралізують різні токсичні сполуки. Особливо корисний цей фрукт після бурхливих і тривалих застіль з великою кількістю жирної їжі та алкоголю. А ще авокадо незамінний при гепатиті, діабеті і підвищеній кислотності шлунку. Краще кулінарне застосування авокадо – популярний мексиканський соус гуакамоле. Збиваємо блендером в однорідну пасту м’якоть 2 зрілих авокадо, сік одного лайма і половини лимона, пучок кінзи, 1 ст. л. оливкової олії і сіль за смаком. При бажанні можна додати сюди томат без шкірки, солодкий перець і щіпку чилі. Гуакамоле відмінно гармонує з м’ясом, рибою, птицею і овочами. А якщо полити ним житній тост, вийде ситний і дуже корисний бутерброд.
Будь-які помаранчеві овочі, особливо гарбуз. Перш за все завдяки рідкісному вітаміну T, при наявності якого жирна і смажена їжа засвоюється набагато легше. Благотворно впливає на печінку і гарбузове насіння, що володіє жовчогінною дією. Достатньо з’їдати 30-40 г несолоного насіння в день, щоб відновити клітини печінки і налагодити її роботу. Але найкраще приготувати з гарбуза легкий літній суп. Обсмажуємо на рослинній олії цибулину, викладаємо 1 кг гарбуза кубиками і тушкуємо 10 хвилин. Додаємо 3 подрібнених яблука, 500 мл овочевого бульйону, солимо і перчимо. Обов’язково покладіть по дрібці коріандру, кмину, кориці та імбиру. Варимо суп 30 хвилин, перебиваємо блендером на пюре і, якщо потрібно, розбавляємо гарячою водою.
До продуктів, дуже корисних для печінки, заслужено зараховують курагу. Як відомо, всілякі солодощі наносять по печінці відчутного удару. У цьому сенсі курага є здоровою і смачною альтернативою. Клітковина в парі з пектином грунтовно вичищає з організму все накопичене харчове «сміття». До речі, недавні дослідження показали, що часте вживання кураги служить профілактикою раку печінки. Їжте її просто так і додавайте в улюблені каші. Замочуємо в окропі 150 г кураги, нарізаної соломкою, на 30 хвилин. Тим часом підрум’янюємо на сухій сковороді 250 г гречаної крупи, заливаємо її 500 мл води з паличкою кориці і варимо, поки не випарується рідина. В кінці виймаємо корицю, а замість неї кладемо курагу і жменю подрібненого фундука. Додаємо щіпку солі, мускатний горіх на кінчику ножа і шматочок вершкового масла.
Поспішаємо порадувати тих, хто задається питанням, чи корисні молочні продукти для печінки. Ще як, особливо кефір, ряжанка і натуральний йогурт з низьким вмістом жиру. При загостренні хронічних захворювань печінки ці продукти показані в першу чергу. Втім, здоровим людям вони теж підуть на користь. Кисломолочні бактерії не тільки дбають про мікрофлору кишечника, але і, немов губка, вбирають токсини, безслідно виводячи їх з організму. Щоб посилити лікувальний ефект, приготуйте кисломолочний смузі з насінням льону. Вони очистять від шкідливих речовин не тільки печінку, але і кров. Отже, заливаємо 8-10 плодів чорносливу окропом на 5 хвилин. Потім змішуємо його з 2 ст. л. житніх висівок, 2 ч. л. насіння льону, заливаємо все 300 мл кефіру і збиваємо блендером в однорідну гладку масу. Такий смачний і поживний коктейль – кращий сніданок для печінки.