
Американські вчені опублікували в Journal of Psychopharmacology результати проведеного ними дослідження властивостей кави. Фахівці виявили невідому досі здатність напою впливати на розумовий функціонал.
Вживання кофеїну підвищує увагу і працездатність людей в колективі, заявили, зокрема, в публікації журналу автори роботи, співробітники Університету штату Огайо і Каліфорнійського університету в Девісі. На користь такої думки говорять підсумки експерименту за участю людей.
Дослідники залучили для проведення випробувань 72 людини з числа студентської молоді. Від учасників вимагалося дискутувати на певні теми, пропонувати ідеї для вирішення проблем, що піднімаються в диспутах. При цьому добровольці були поділені на дві групи: одна пила каву до участі в дискусії, друга – після.
Виявилося, що кофеїн надавав позитивний вплив на інтелектуальну діяльність людей в колективі, якщо був випитий до того, як ставилися завдання, що вимагають розумової, креативної діяльності. Вчені заявили, що працездатність і уважність людей першої групи були вищими в порівнянні з другою групою – оцінки, отримані «кавовим» колективом, виявилися в 1,4 рази вище.
Відзначимо, що недавно в США було проведено дослідження ініційоване Управлінням з контролю над якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA). Метою проекту було встановити кількість кави, яку можна було б прийняти за норму здорового споживання. В результаті дослідники констатували: кілька стандартних кавових чашок напою, але не більше 5, – будуть безсумнівно корисними здоров’ю (при відсутності індивідуальних протипоказань).