Медики розповіли, що робити, якщо судомить ноги

Зі скаргами пацієнтів на судоми ніг лікарі загальної практики стикаються регулярно, причому дане явище турбує осіб абсолютно різних категорій – молодих і літніх людей, чоловіків і жінок, вагітних і дітей. Найчастіше судоми трапляються під час сну, змушуючи людину прокинутися і відчути декілька вельми неприємних миттєвостей. Про те, що являють собою судоми ніг, чому вони виникають і як з ними боротися і піде мова в нашій статті.

Призвести до судом можуть деякі захворювання щитовидної залози. Причин виникнення судом насправді безліч – від банального неповноцінного харчування до серйозних захворювань, що загрожують життю. Переважна більшість судом ніг провокують причини, зазначені нижче. Порушення балансу вітамінів і мікроелементів в організмі: нестача магнію – причина ¾ всіх випадків судом нижніх кінцівок; хвороби щитовидної залози; гіповітаміноз В (переважно В6); хронічна ниркова недостатність (оскільки при цьому захворюванні порушується виведення з організму продуктів обміну, які чинять на нього токсичну дію). Знижений вміст глюкози в крові – гіпоглікемія. Найчастіше зустрічається при занадто агресивній терапії цукрового діабету або при недотриманні діабетиком режиму харчування. Тривалі, надмірні фізичні навантаження на ноги – біг, ходьба, плавання, футбол та інші. Варикозне розширення вен, тромбофлебіт. Хронічні порушення кровообігу в судинах нижніх кінцівок (облітеруючий атеросклероз та інші захворювання); Хвороби серцево-судинної системи, що супроводжуються явищами серцевої недостатності і, як наслідок, порушенням кровотоку в найбільш віддалених від серця частинах тіла, зокрема, в стопах і гомілках. Дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта (остеохондроз). Дисбаланс жіночих статевих гормонів, а саме, надмірний вміст в крові естрогенів. Психоемоційне перенапруження. Хронічна нестача сну. Наш часто неправильний спосіб життя призводить до того, що вже в молодому віці системи організму людини одна за одною дають збій: через постійні стреси починає підвищуватися тиск, через носіння високих каблуків з’являються проблеми з венами, через неправильне харчування виникають гіповітаміноз або, що ще гірше, хронічні хвороби травного тракту, що порушують нормальне всмоктування поживних речовин з органів травлення в кров; через самолікування інфекційних хвороб (зокрема, ангін) розвиваються ускладнення у вигляді неухильно прогресуючих хвороб серця (набуті вади) і нирок (гломерулонефрит). Оскільки основною причиною судом м’язів ніг є дефіцит магнію, хотілося б висвітлити цю проблему докладніше.

Незбалансоване харчування більшості з нас приводить до того, що рівень вмісту магнію в крові поступово знижується. Наші шкідливі харчові звички, такі як регулярне вживання кави, алкогольних напоїв, солодкої і борошняної їжі, сприяють зменшенню всмоктуваності цього мікроелемента з продуктів харчування в кров. Коли виникає гіпомагніємія (знижений рівень магнію в крові), організм намагається компенсувати її, «вимиваючи» мікроелемент з кістково-м’язової системи. Саме тому, якщо здати аналіз крові на рівень магнію, результати його покажуть норму або навіть надлишок даного мікроелемента. Крім судом на нестачу в організмі магнію можуть вказати і інші симптоми: погіршення пам’яті, зниження концентрації уваги, швидка стомлюваність; оніміння кінцівок; дратівливість, тривожність, нічні кошмари, рясне нічне потовиділення; ларинго-, бронхо-, езофагоспазм (періодично виникаючі спазми гортані, бронхів або стравоходу); болі в животі, викликані прийомом спазмолітиків (дротаверин, або но-шпа, папаверин, платифілін), запори або проноси; хворобливі менструації у жінок; випадання волосся, ламкість нігтів; зубні болі, карієс; болі в області серця, тахікардія (підвищена частота скорочень серця), різного роду аритмії. Якщо у хворого крім судом ніг є кілька описаних вище симптомів, ймовірно, однією з причин мимовільних м’язових скорочень слід вважати саме дефіцит магнію.

Судоми ніг у вагітних. Згідно з даними статистики, практично кожна вагітна стикається з цим вельми неприємним явищем. Оскільки переважна більшість жінок «в положенні» все-таки більш-менш здорові, такі причини судом, як хвороби нирок або хронічна серцева недостатність в даному випадку малоймовірні. Найчастіше мимовільні скорочення м’язів виникають з особливих причин, пов’язаних саме з «цікавим положенням» жінки. Нестача вітамінів групи В і порушення балансу мікроелементів (надлишок фосфатів і натрію, нестача магнію, калію і кальцію) в крові, викликані: неправильним (незбалансованим, нераціональним) харчуванням жінки, пов’язаним з її харчовими капризами; недостатньою функцією навколощитовидних залоз (виникає при багаторазовій блювоті переважно в першому триместрі вагітності (під час токсикозу)); активним ростом плода в другому триместрі (всім відомо, що для росту і розвитку плід використовує поживні речовини організму матері, а в разі, коли вагітна недоотримує їх з їжею, саме в період інтенсивного росту малюка вона відчуває їх дефіцит «на собі»); надмірним прийомом діуретиків – препаратів, що стимулюють виділення сечі (нерідко вони призначаються вагітним при виражених набряках, зазвичай в самому кінці вагітності). Залізодефіцитна анемія середнього та тяжкого ступеня (може виникати і при недостатньому вживанні залізовмісних продуктів, і внаслідок масивної крововтрати). Гіпоглікемія. Порушення режиму харчування у вигляді пізніх або дуже рідкісних (менше 3 разів на день) рясних прийомів їжі, зловживання продуктами, що містять легкозасвоювані вуглеводи, призводять до зниження рівня цукру крові в нічні та ранкові години і, як наслідок, до судом. Хронічна нестача кисню і зневоднення мускулатури, що виникають внаслідок надлишку в організмі жінки кофеїну і нікотину, також нерідко стають причиною судом. Синдром нижньої порожнистої вени – здавлювання цієї вени збільшеною в розмірах маткою в положенні вагітної на спині, що приводить до погіршення кровообігу в судинах нижніх кінцівок, внаслідок чого і виникають судоми. Хронічна венозна недостатність. Оскільки під час вагітності у жінки збільшується об’єм циркулюючої по судинах крові і кровообіг в малому тазі стає більш інтенсивним, судини нижніх кінцівок відчувають сильне навантаження. Якщо стінки вен з підвищеним навантаженням не справляються, вони розтягуються, утворюючи мішковидні, або варикозні, розширення, в яких застоюється кров. Як наслідок, порушується кровообіг, розвивається дисбаланс мікроелементів, що і призводить до судом. Окремо варто сказати про такий серйозний стан, як еклампсія. Це різновид пізнього гестозу, що виявляється підвищеним артеріальним тиском, набряками, наявністю білка в сечі і, найважливіше, генералізованими судорожними припадками. Даний стан зазвичай виникає в третьому триместрі вагітності і є небезпечним для життя як плоду, так і майбутньої матусі. Поява генералізованих судом є абсолютним показанням до термінового розродження шляхом кесаревого розтину.

Нічні судоми ніг у дітей. Нерідко супроводжують період активного росту малюка. Оскільки дитині поняття «судома» незнайоме і незрозуміле, раптове виникнення м’язових скорочень викликає у неї значне занепокоєння, страх і плач. Основними причинами нічних судом ніг дитини є: знаходження ноги в незручному положенні, в одній позі протягом тривалого часу; переохолодження нижніх кінцівок; нестача мікроелементів (магнію, калію і кальцію) в організмі; плоскостопість. Останні 2 причини вірогідні при регулярних судомах, які турбують протягом тривалого часу.

Що робити під час судоми. Потягнути носок ноги, на якій розвинулася судома, трохи на себе, потім послабити тягу, потім потягнути максимально. Якщо м’язовий спазм після цієї процедури не пройшов, необхідно встати на ногу і трохи походити – ці нескладні дії прискорять кровотік в кінцівки і судома, швидше за все, пройде. Зробити легкий масаж області спонтанного м’язового скорочення від периферії до центру. Помасажувати ногу з розігріваючої маззю, порозминати її. Пощипати спазмований м’яз або вколоти його голкою. Після того, як судома минула, слід деякий час полежати з піднятими ногами – в такому положенні відтік крові з нижніх кінцівок покращиться, а значить, зменшиться ймовірність виникнення повторної судоми.

Слід вживати в їжу достатню кількість продуктів, що містять магній. При регулярних судомах, які турбують протягом тривалого часу, не варто відкладати візит до лікаря. Для початку слід відвідати терапевта (в разі, якщо судоми виникають у дитини, то педіатра), який проведе огляд, призначить необхідне обстеження і в разі необхідності порекомендує консультації фахівців вузького профілю – невропатолога, ендокринолога, кардіолога, нефролога та інших. Якщо причиною судом є якась соматична патологія, то при адекватному лікуванні її проблема раптових м’язових скорочень незабаром вирішиться. Якщо ж результати обстеження показали, що серйозні хвороби, які могли б спровокувати судоми, відсутні, лікар дасть хворому рекомендації, при дотриманні яких стан його найближчим часом покращиться.

Правильне харчування. Необхідно розділити добовий раціон на 5-6 прийомів їжі, порції при цьому не повинні бути об’ємними. Основу раціону повинні складати складні вуглеводи – круп’яні вироби, макарони з твердих сортів пшениці, овочі і фрукти. У механізмі правильного скорочення м’язів беруть участь і жири – невеликий шматочок вершкового масла або жирної червоної риби збагатять організм такими необхідними поживними речовинами. Не варто забувати і про продукти, багаті магнієм (горіхи, бобові, морква, зелень, морська капуста), калієм (банани, курага, диня, картопля), кальцієм (молоко і молочні продукти), вітамінами групи В (молочні продукти, волоські горіхи, червона риба).

Здоровий спосіб життя (адекватні фізичні навантаження, виключення великого навантаження на ноги, відмова від куріння). Сон в зручному ліжку в положенні з трохи піднятими вище осі тулуба і голови ногами. Прийом заспокійливих ванночок для ніг з морською сіллю – в 5 літрах води кімнатної температури необхідно розчинити 3 столові ложки морської солі. Масаж ступень з розігріваючою маззю або кремом перед сном. Відмова від незручного взуття, високих каблуків (у взутті має бути комфортно ногам, висота сталого каблука не повинна перевищувати 4-5 см). За наявної хронічної венозної недостатності – носіння компресійних панчіх і колготок (ступінь компресії цих речей може бути різною – щоб правильно її підібрати, проконсультуйтеся з лікарем-флебологом). Лікування плоскостопості, що включає в себе носіння ортопедичного взуття і / або спеціальних устілок. Прийом препаратів, що містять полівітамінні та мінеральні комплекси (кальцій-Д3-Нікомед, Магне-В6, аспаркам).

Джерело

Поділись


Новини партнерів