
Щодня кожна друга людина в світі випиває одну або кілька чашок чаю, не замислюючись про якість напою. Чайний лист, як і будь-яка інша рослина, в своєму складі має безліч природних мікроелементів, які він отримує з грунту. Серед них – всім відомий фторид (фтор), який широко застосовується в стоматології для профілактики захворювань і зміцнення емалі зубів.
Британська чайна компанія Newby Teas спільно з дослідниками з лабораторії EUROFINS в Лондоні виявили небезпечно високий вміст фторидів в пакетованих чаях деяких брендів. Так, кілька з тестованих зразків містили 1,25 мг. фторидів на 200 мл. завареного чаю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я при прийомі більше 7 мг. фторидів в добу виникає підвищений ризик флюорозу скелету, а також інших гострих захворювань. Виходячи з цих цифр при вживанні більше 4 чашок низькоякісного пакетованого чаю людина отримує граничну добову дозу фторидів і піддається високому ризику розвитку захворювань. Крім чаю фториди містяться і в інших повсякденних продуктах харчування: крупі, овочах, молоці, фруктах і т. д., Що в поєднанні з неякісним чаєм істотно підвищує ризик перенасичення організму цим мікроелементом.
На вміст фторидів впливає не тільки якість чайного листа (чим старішим є чайний лист, тим більше в ньому міститься фторидів), але також і матеріал, з якого зроблений пакетик: штучна пакувальна сировина і клей також містять сполуки фтору.
Висновок один: не рекомендується економити на пакетованих чаях, слід вибирати тільки якісні бренди, продукція яких проходить багатоступінчастий контроль якості від моменту збору на кращих світових плантаціях до потрапляння до кінцевого споживача.