Дієта з низьким рівнем вуглеводів або харчування продуктами з високим вмістом жирів може уповільнювати процес старіння.
Такі висновки зробили дослідники з Інституту Гладстона в Сан-Франциско.
З результатів досліджень вони з’ясували, що при нестачі вуглеводів організм починає виробляти хімічну речовину – гідроксибутират, який захищає клітини організму від пошкоджень, що викликаються внутрішнім стресом.
Внутрішній стрес виникає через генетичні пошкодження в клітинах, що може прискорити процес старіння.
Раціон харчування з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів може допомогти запобігти розвитку таких вікових недуг, як серцеві захворювання, хвороба Альцгеймера, рак,
– заявили вчені.
Окрім того, низьковуглеводна дієта допомагає швидко втратити зайву вагу. Але вона має і побічні ефекти, оскільки людина споживатиме дуже мало клітковини – можливі різні порушення травлення.
Данські дослідники також рекомендують дієту з високим вмістом жирів – уповільнюється старіння мозку, відповідно, ймовірність отримати хворобу Альцгеймера чи Паркінсона, можна уповільнити.
А уповільнюють процес старіння мозку кетони – хімічні сполуки, які утворюються, коли організм розщеплює жири. Тож потім організм може використовувати їх в якості резервних джерел енергії.