Люди, що виключили червоне м’ясо зі свого раціону, набагато рідше страждають від раку товстої кишки
Нові дослідження вчених з Університету Лідса показують, що відмова від червоного м’яса значно знижує ризик розвитку раку кишечника.
У порівнянні з тими, хто регулярно вживав яловичину, баранину і свинину, люди, що виключили червоне м’ясо зі свого раціону, набагато рідше страждали від раку товстої кишки. Медики вважають, що отримані результати можуть принести користь людям з сімейною історією хвороби, які прагнуть знизити ризик виникнення колоректального раку.
Попередні дослідження показують, що червоне м’ясо підвищує ймовірність розвитку раку через те, що продукт містить велику кількість насичених жирів, а при його приготуванні утворюються небезпечні канцерогени. Залізо, яке у великій кількості присутнє в м’ясі, також може пошкодити клітини, що призводить до раку.
Протягом 17 років вчені спостерігали за 32147 жінками. Учасники дослідження заповнили анкету, в якій оцінювалося, як часто вони вживають 217 видів продуктів харчування, включаючи червоне м’ясо, птицю та рибу. За спостережуваний період було зафіксовано 335 випадків раку товстої кишки і 152 випадки раку прямої кишки. Отримані результати показали, що виключення червоного м’яса з раціону
харчування не знижує ризик розвитку раку прямої кишки, але при цьому допомагає запобігти утворенню пухлин в товстій кишці.
Чому відмова від м’яса має саме такий ефект, фахівцям поки невідомо.