
Рукола – популярна у всьому світі рослина. Ця зелена трава з екзотичним пряним горіхово-гірчичним ароматом здатна додати оригінальності навіть звичайній страві. Але не тільки за смакові якості її так цінують і широко культивують. Рукола ще й дуже корисна для здоров’я.
Рукола містить багато вітамінів групи В, фолієвої кислоти, вітаміну С, калію, магнію, цинку, заліза, селену та інших корисних речовин. Недарма ж таки цю зелень називають природним енергетиком і імуномодулятором.
Має тонізуючу дію
Салат з руколою на сніданок здатний підбадьорити не гірше чашки міцної кави. Цей продукт швидко приводить людину в тонус і підвищує працездатність.
Попереджає розвиток ракових клітин
Профілактика онкології – одна з найцінніших властивостей руколи. Вміст протиракових речовин в ній набагато вищий, ніж в капусті броколі.
Зміцнює імунітет
Вміст багатьох вітамінів, зокрема, вітаміну С відмінно підтримує імунітет, рятує від вірусів та інфекцій.
Допомагає скинути зайву вагу
Введення цього продукту в раціон сприяє виведенню шкідливого холестерину і нормалізації водно-сольового балансу. Такі властивості в сукупності з низькою калорійністю – всього 25 ккал на 100 г – роблять цю траву незамінною для тих, хто худне. Регулярне вживання руколи корисне також хворим на цукровий діабет.
Корисна для серцево-судинної системи
У молодих пагонах рослини присутні флавоноїди, які зміцнюють стінки кровоносних судин, а також йод. Корисно вживати руколу при недокрів’ї, оскільки вона підвищує рівень гемоглобіну і виводить надлишок холестерину. Медики рекомендують цей продукт і тим, хто страждає від венозної недостатності, тромбофлебіту і підвищеного артеріального тиску.
Зміцнює нервову систему
За рахунок високого вмісту вітамінів групи В рукола сприятливо впливає на нервову систему. Вона просто знахідка для холериків. Регулярне вживання цього продукту показано при стресах і депресіях.
Покращує роботу шлунково-кишкового тракту
Вживання руколи налагоджує обмінні процеси, покращує травлення. Новітні дослідження показали, що ця рослина допомагає також в боротьбі з гастритом і виразкою шлунка. Вона бореться з ураженням стінок шлунка, знижує розміри існуючих виразок, перешкоджає розвитку нових вогнищ захворювання.
Корисна для жіночого репродуктивного здоров’я
За рахунок наявності фолієвої кислоти, рукола дуже корисна жінкам, які планують завагітніти. Зелень – незамінне джерело вітамінів і мікроелементів в період вагітності, а під час лактації підвищує вироблення грудного молока.
Покращує стан шкіри, волосся і нігтів
Дуже добре вживати руколу для підтримки краси. Помічено, що якщо вживати руколу регулярно, шкіра стає більш пружною, нігті – міцними, а волосся – блискучим. Що стосується зовнішнього застосування, часто з цієї рослини роблять омолоджуючі маски для обличчя, а також маски, що запобігають випаданню волосся. Олія руколи застосовується при лікуванні дерматитів, догляду за проблемною шкірою людини, і навіть для відбілювання пігментних плям і веснянок.
Є сильним афродизіаком
А все через високий вміст ефірних масел. Тому салат з руколою буде не зайвим на столі під час романтичної вечері. Цю рослину здавна застосовували для поліпшення еректильної функції у чоловіків. У Стародавньому Єгипті з руколи робили спеціальний напій для нареченого на весіллі. А італійські кухарі готували з неї секретне зілля для збудження пристрасті: змішували чорний перець, мед і траву в пропорціях 1: 1: 10.
Протипоказання
Вживання руколи протипоказано при індивідуальній непереносимості. Крім того, зелень слід з обережністю вживати при сечокам’яній хворобі.
А якщо ні перше, ні друге вас не стосується, рекомендуємо обов’язково ввести рукколу в свій раціон. Її вплив на організм, як бачите, дуже благотворний. Якщо не хочете купувати корисну траву в магазинах і на ринках, можете вирощувати її у себе вдома навіть на підвіконні. Це дуже просто і вигідно, рослина досить невибаглива і не потребує будь-якого особливого догляду.
Намагайтеся вживати в їжу більше корисних продуктів. Не забувайте, що навіть міцному і здоровому організму потрібне підживлення у вигляді вітамінів і мінералів.