
Два газованих напої в день подвоюють ризик виникнення хвороб серця. До такого висновку прийшли вчені з Emory University в США.
Люди, які щодня вживають всього дві банки газованої води, в два рази частіше вмирають від серцево-судинних захворювань. Однак вчені не виявили такого ж зв’язку між хворобами серця і продуктами харчування, що містять цукор.
Вони вважають, що газовані напої якимось особливим чином переробляються в організмі, а ось виділення цукру з продуктів харчування сповільнюється жирами і білками. Це дослідження стало останнім доказом того, що солодкі газовані напої небезпечні для здоров’я.
У США їх продажі неухильно знижуються на тлі публікації подібних звітів. Раніше вчені з’ясували, що напої з доданим цукром сприяють ожирінню і безлічі хронічних хвороб. Тепер встановлено зв’язок між споживанням цукру і передчасною смертю.
«Існували дві частини цього питання, які ми хотіли зрозуміти, – кажуть дослідники. – По-перше, чи дійсно цукор, який міститься у цих напоях, збільшує ризик смерті від хвороб серця або інших причин, і якщо так, то чи існує якась різниця між солодкими напоями та солодкими продуктами?».
Для отримання відповіді на це питання дослідники залучили 17 930 дорослих людей із середнім віком в 45 років, за якими спостерігали протягом 6 років. У кожної людини оцінювали рівень вживання продуктів харчування і напоїв. Виявилося, що чим більше солодких напоїв вживали люди, тим вищим був ризик смерті від хвороб серця на кшталт інфарктів, серцевої недостатності та інших причин.
В особливій групі ризику перебували ті, хто вживав від двох банок газованої води в день і більше. У їхньому випадку ризик смерті від хвороб серця збільшився в два рази в порівнянні з тими, хто вживав менше однієї банки.
Цей ефект зберігався навіть з урахуванням інших факторів, включаючи матеріальне становище, расу, рівень освіти, фізичної активності, а також куріння.