Їжа з високим вмістом омега-6-ненасичених жирних кислот здатна знизити ризик серцево-судинних захворювань і передчасної смерті.
Про це повідомили вчені Університету Східної Фінляндії, пишеться в прес-релізі на EurekAlert!.
Дослідники визначили рівні жирних кислот у крові 2480 чоловіків у віці від 42 до 60 років.
За 22 роки спостереження померли від хвороб 1143 людини.
Виявилося, що ризик передчасної смерті був на 43% нижче у тих людей, у кого в організмі була найвища концентрація лінолевої кислоти. При цьому зменшувалася ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, а також інших небезпечних для життя станів здоров’я за винятком раку.
Схожий, але більш слабкий ефект надавала арахідонова кислота.
Рівень лінолевої та інших омега-6-ненасичених жирних кислот визначається раціоном харчування людини.
Зокрема, джерелом лінолевої кислоти є рослинні олії, горіхи і насіння.
Вважалося, що ненасичені жирні кислоти, незважаючи на їх благотворний вплив, є причиною низки хронічних захворювань.
Це пояснювалося тим, що лінолева кислота в організмі людини перетворюється в арахідонову, яка, в свою чергу, є попередником сполук, що сприяють запаленню.