ранцузькі дослідники висунули припущення, що надмірне вживання ультраоброблених продуктів може провокувати онкологічні захворювання.
Зокрема, до цієї категорії продуктів учені віднесли такі ласощі, як тістечка, нагетси та хліб, який продається в супермаркетах. Висновок про небезпечний вплив такої їжі був зроблений за підсумками дослідження, до якого залучили 105 тис. людей.
Найбільш небезпечними продуктами, які можуть стати причиною раку, на думку експертів є:
– упаковані хлібобулочні вироби;
– солодкі або гострі упаковані закуски, зокрема чіпси;
– шоколадні батончики та солодощі;
– сода та підсолоджені напої;
– фрикадельки, курячі та рибні нагетси;
– локшина та супи швидкого приготування;
– напівфабрикати;
– продукти, вироблені в основному або повністю з цукру, масел і жирів.
Для встановлення взаємозв’язку між здоров’ям учасників дослідження та їх кулінарними уподобаннями, команда Universite Sorbonne Paris Cite склала огляди продуктів харчування, які люди їли протягом двох днів. Таким чином, вони дізналися, що збільшення частки ультраброблених продуктів у раціоні на 10% спричиняло зростання числа випадків захворювання на рак на 12% (дев’ять додаткових онкодіагнозів на 10 тис.) осіб на рік.
Водночас, учені відзначили, що їх висновки поки лише припущення і для підтвердження можливого взаємозв’язку між важкою хворобою та раціоном харчування необхідно провести додаткові дослідження. Крім того, вони відзначили, що на появу раку може впливати й безліч інших факторів, які шкодять здоров’ю. Зокрема, люди можуть мати шкідливі звички (куріння), вести неактивний спосіб життя, вживати надто калорійну їжу, що призводить до надмірної ваги, яка також провокує появу раку, використовувати оральні контрацептиви.