Як показало дослідження, дешева кукурудзяна олія справляється зі зниженням рівня «поганого» холестерину в крові краще, ніж найдорожчий сорт оливкової олії. Стаття фахівців з незалежного Центру біомедичних досліджень Середнього Заходу (США) опублікована в журналі European Journal ofClinical Nutrition.
На проведеному в кінці серпня в Римі Конгресі Європейського товариства кардіології провідні світові експерти з хвороб серця і судин прийшли до висновку, що заснована на оливковій олії середземноморська дієта «працює» краще, ніж статини (препарати для зниження рівня «поганого» холестерину в крові), запобігаючи передчасній смерті. Тому пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, перш, ніж перейти на статини, варто почати зі зміни раціону, включивши в нього високоякісну оливкову олію, овочі і горіхи.
Однак результати дослідження американських вчених, змушують припустити, що в купівлі дуже дорогої оливкової олії першого холодного віджиму (extra virgin) немає ніякої необхідності. Цей сорт оливкової олії, який став дуже модним сьогодні, можна замінити звичайною дешевою кукурудзяною олією.
В експерименті брали участь 54 волонтери, яким протягом трьох тижнів щодня додавали в страви або оливкову олію сорту extra virgin, або кукурудзяну олію. Учасники також регулярно здавали кров для перевірки на рівень жирів і холестерину.
В результаті у тих, хто отримував кукурудзяну олію, рівень холестерину в цілому, а також рівень ліпопротеїнів низької щільності ( «поганого» холестерину) в крові виявилися нижчими, ніж у тих, хто отримував оливкову олію. Це означає, що кукурудзяна олія краще, ніж оливкова, знижує ризик серцево-судинних захворювань.