Що таке запор, знайоме практично кожному. Кишечник у всіх працює по-різному: дефекація від трьох разів на добу до трьох разів на тиждень вважається межами норми. Якщо ж, крім рідкісного випорожнення, у людини після відвідування туалету немає почуття повного спорожнення кишечника, якщо виділяється кал твердий і сухий, а сам процес випорожнення неприємний, то це симптоми запору.
На кількість випорожнень впливає не тільки вживана їжа і стан органів травлення (наявність або відсутність захворювань), але і спосіб життя, психологічний стан, фізична активність. В ідеалі ходити в туалет «по-великому» щодня, і існує кілька простих способів поліпшити роботу кишечника. Так, склянка теплої води, що випивається натщесерце, допомагає не тільки «запустити» шлунок, але і кишечник. Ця корисна звичка плюс легка зарядка з ранку – відмінний засіб, що допомагає кишечнику краще працювати.
Важливо також приймати зручну позу під час дефекації: напруга або бажання змусити себе сходити в туалет насильно створить ще більший стрес для організму і не принесе ніякої користі. Якщо людина п’є недостатню для нього кількість рідини, мало рухається, терпить, коли відчуває позиви до випорожнення, то це призводить до запорів.
Поліпшити роботу кишечника крім фізичної активності, допоможе ряд продуктів , багатих на клітковину. Так, 4-5 плодів чорносливу в день можуть допомогти поліпшити перистальтику кишечника. Також багаті клітковиною фрукти і овочі, овес, квасоля, сочевиця та інші бобові. Продукти, багаті жирами і швидкими вуглеводами – картопля фрі, морозиво, фаст-фуд, продукти з добавками і консервантами (чіпси, кетчупи, сухарики) навпаки, сприяють розвитку запорів. Якщо ви переглянули свій раціон, стали більш активні, але проблеми з роботою кишечника не зникли, то слід звернутися до гастроентеролога.