
Що їсти, щоб бути здоровим? Дієтологи рекомендують їсти принаймні один раз в день певні продукти, щоб на довгі роки залишатися здоровими, красивими і в хорошій фізичній формі. Вони вважають, що правильно збалансована дієта значно покращує якість життя, а також допомагає захистити наш організм від смертельних хвороб – серцевих захворювань і раку, які часто зустрічаються у людей з надмірною вагою.
Яка кухня світу вважається найздоровішою? Дієтологи вважають, що найбільш здоровою є поєднання середземноморської, японської та французької дієти, які гарантують раціон з низьким вмістом жирів, і при цьому з високим вмістом поживних речовин, – пояснює Розанна Лі, дієтолог з Торонто.
Їжте зелені овочі. Хрестоцвіті овочі, такі як брюссельська капуста і броколі, а також шпинат забезпечують наш організм фолієвою кислотою, кальцієм та іншими поживними речовинами, які зміцнюють кістки і покращують працездатність мозку, а також запобігають появі вікових проблем із зором.
Їжте ягоди – чорницю, полуницю, малину і ожину багаті антиоксидантами, які гальмують процеси старіння організму і перешкоджають розвитку багатьох захворювань.
Їжте квасолю і сою. Вони є прекрасними джерелами білка з низьким вмістом жиру і високим вмістом клітковини і антиоксидантів, а також необхідних нам вітамінів і мінералів, таких як залізо і калій. Наукові дослідження показали, що квасоля і соя ефективно захищають від раку молочної залози і раку передміхурової залози.
Їжте продукти з цільного зерна, а також рис. Макаронні вироби та хліб з цільного зерна багаті клітковиною, вітамінами і мінералами, а також антиоксидантами, які забезпечують захист нашому організму, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань і раку.
Додавайте в свій раціон оливкову олію, яка є основою однієї з найздоровіших дієт у світі – середземноморської. Оливкова олія містить велику кількість антиоксидантів і протизапальних мононенасичених жирних кислот, які допомагають знизити ризик серцево-судинних і ракових захворювань, а також пов’язаних з віком когнітивних порушень (погіршення пам’яті і зниження працездатності мозку).
Читайте також: 4 продукти, які не повинні бути в раціоні здорового харчування
Їжте помідори. Вони містять велику кількість лікопіну (антиоксиданту), який знижує ризик раку простати, легенів і шлунка, а також хвороб серця. Слід їсти помідори вареними або тушкованими, оскільки в порівнянні з сирими, в них більш висока концентрація лікопіну.
Їжте горіхи, особливо мигдаль і волоські горіхи, які дуже багаті поживними речовинами. Вони містять корисні жири, вітаміни, мінерали та білки, які підтримують ефективну роботу мозку і нормальне функціонування серцево-судинної системи. Горіхи також перешкоджають розвитку запальних процесів в організмі.