
Штами бактерій, які часто зустрічаються в молоці та яловичині, можуть стати «спусковим гачком» для розвитку ревматоїдного артриту у генетично схильних до цього захворювання людей. Про це заявила група дослідників з Університету Центральної Флориди (UCF, США).
Йдеться про бактерії під назвою mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP). Раніше, під час клінічних досліджень з лікування хвороби Крона антибіотиками, вченими був виявлений зв’язок між цією недугою і бактеріями MAP. Хвороба Крона та ревматоїдний артрит схожі, так як в обох випадках присутній один і той же генетичний дефект і пацієнти отримують однакові ліки, зазначив співавтор дослідження, фахівець з інфекційних захворювань UCF Салех Насер, тому вчені вирішили перевірити, чи є бактерія MAP тригером і для ревматоїдного артриту. У дослідженні взяли участь 100 пацієнтів з ревматоїдним артритом. У 78% виявилася та ж генетична мутація, що і у пацієнтів з хворобою Крона, і у 40% з них були позитивні проби на MAP.
За словами Насера люди з генетичною мутацією, що вживають заражене бактерією молоко або яловичину, піддаються більш високому ризику розвитку ревматоїдного артриту. Розуміння ролі MAP при ревматоїдному артриті означає, що при цій хворобі можна буде застосовувати комбіноване лікування, пояснив він – лікування запального процесу і бактеріальної інфекції.