П’ять швидких способів самостійно перевірити здоров’я

Якщо у тебе нічого не болить, це не привід зайвий раз перевіритися у лікаря. Зрозуміти, що зі здоров’ям не лади можна і в домашніх умовах. Ми підкажемо, як перевірити здоров’я самостійно.

1.  Очі

Щоб перевірити стан здоров’я в домашніх умовах , наприклад, очі – встань перед вікном і закрий одне око. Протягом 30 секунд дивись на раму, потім повтори те ж саме з іншим оком. Якщо вертикальні і горизонтальні лінії не здаються тобі паралельними, є ризик на розвиток макулодистрофії – хвороба, яка вражає центральну точку сітківки. Спочатку захворювання може заважати читати або водити машину, але якщо його не лікувати, можлива втрата зору.

2.  Серце

Сядь або встань, щоб ніщо і ніхто не відволікало тебе на протязі декількох хвилин. Намацавши пульс на шиї або зап’ясті. Відстукуй ногою кожен удар пульсу, так ти зможеш відразу помітити можливий нерівномірний ритм. Якщо таке спостерігається, є ризик розвитку миготливої ​​аритмії, порушень роботи передсердь. Якщо проблему не лікувати, вона почне утворювати тромби, які призводять до інсульту. Такий спосіб допоможе перевірити стан здоров’я самостійно. 

3.  Пам’ять

На чистому листку намалюй круглий циферблат годинника. Попросіть кого-небудь сказати будь-який час. Наприклад, 15.20. Тепер постарайся відобразити час на циферблаті у вигляді стрілок.

Якщо у тебе це не виходить без допомоги годин, слід задуматися про погіршення пам’яті. Це може бути сигналом сильної перевтоми або стресу, але в старшому віці тест «малювання годин» допомагає запідозрити деменцію яка починається.

4.  Запах з рота

Запах з рота допоможе швидко перевірити стан здоров’я в домашніх умовах. Поскребіть ложкою поверхню язика біля кореня. Ложку з нальотом покладіть в пакет, закрийте і покладіть на включену настільну лампу. Через хвилину ложку дістаньте і понюхайте. Легкий запах фруктів  – ознака цукрового діабету; запах аміаку  – перевірте нирки; просто неприємний запах  – проблеми зі шлунком або легкими.

5.  Судини

Лягай на ліжко, підніми ноги під кутом 45 градусів (можна покласти на подушку або ковдру). Полежи 2 хвилини, потім сядь, звісивши ноги з ліжка. Оніміння та поколювання в ногах – симптоми захворювання периферичних артерій. Якщо його не лікувати, інсульту або інфаркту не уникнути.

Джерело

Поділись


Новини партнерів