Щоденне вживання в їжу куркуми здатне покращити пам’ять і допомагає боротися з симптомами деменції.
Про це заявили вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.
У дослідженні, метою якого було встановлення корисних властивостей куркуми, взяли участь 40 пацієнтів у віці від 50 до 90 років. Раніше вони скаржилися на неуважність та погіршення пам’яті.
Протягом 18 місяців учасники експерименту отримували або плацебо, або по 90 міліграмів куркумину (речовина, що виділяється з кореня куркуми) двічі на день.
Всі учасники пройшли комплексне обстеження, а повторну діагностику проводили кожні шість місяців.
Науковці з’ясували, що у тих, хто приймав куркумін, значно покращилися пам’ять та концентрація уваги. Так, результати тесту на уважність у них були на 28 відсотків кращі, ніж до початку вживання в їжу приправи. А ще куркума надавала позитивний вплив на настрій випробовуваних.
Проте експерти виявили і побічні ефекти – чотири людини, які вживали куркумін, поскаржилися на болі в животі та нудоту.
Надалі науковці планують розширити коло добровольців, зокрема, включити в нього пацієнтів з депресією.