Активне вживання цукру загрожує не тільки збільшенням обсягу талії, але і може негативно позначитися на кровоносній системі.
Підсумок – порушення роботи внутрішніх органів. Висновки були зроблені за підсумками спостережень за групою чоловіків, які щодня протягом двох тижнів вживали по 225 грамів цукру.
На самому початку і наприкінці експерименту медики оцінювали у чоловіків показник кровопостачання ніг. Виявилося, через цукор надходження крові в кінцівки знизилося на 17%. Від недостатнього припливу крові однозначно потерпало серце і мозок. На думку вчених, якщо людина в цілому харчується правильно, то періодичне споживання солодких напоїв і продуктів не може нашкодити.
До речі, цукор пробуджує ракові клітини і робить пухлини більш агресивними. Ракові клітини швидко розщеплюють цукор з утворенням лактату, що, в свою чергу, стимулює зростання новоутворення. Розщеплення відбувається значно швидше, ніж у здорових клітинах.
Ця метаболічна аномалія відома як ефект Варбурга. Гіперактивне споживання цукру раковими клітинами породжує замкнуте коло постійної стимуляції розвитку і зростання раку. Вчені змогли цим же пояснити зв’язок ефекту Варбурга і агресивності окремих пухлин.
До речі, робота проводилася на прикладі грибків. Просто в клітинах грибків містяться ті ж білки Ras, що і в ракових клітинах, щоправда в мутованій формі. І, між іншим, у грибків теж сильна “любов” до цукру.