Ні для кого не секрет, що звички в харчуванні формують імунітет і безпосередньо відбиваються на здоров’ї. Мода на вегетаріанство зараз завойовує міцні позиції, але все ж число м’ясоїдів поки що переважає в суспільстві. А значить, є речі, які потрібно знати всім, хто їсть м’ясо. Так, нещодавно вчені з США з’ясували, що просмажувати м’ясо до ступеня well done шкідливо для здоров’я. Про причини такого висновку читайте далі.
Нещодавно в Америці провели дослідження, в якому брали участь понад 90 осіб віком старше 63 років. Як виявилося в результаті, люди, що вживають просмажене м’ясо, частіше за інших мали проблеми з пам’яттю і працездатністю. До такого висновку вчені прийшли, встановивши, що під час термічної обробки в м’ясі з’являються шкідливі речовини – глітоксини. Ці речовини стають причиною запальних процесів і дають поштовх розвитку психічних і дегенеративних захворювань, в тому числі хворобі Альцгеймера.
З метою доведення гіпотези, були проведені досліди на мишах. В результаті, у тварин, яким давали дуже просмажене м’ясо, були порушення рухових і когнітивних функцій. А це означає, що подібні процеси спостерігаються і у людей.
Зважаючи на результати експерименту, медики рекомендують відмовитися від прожарювання м’яса well done, а радять вживати м’ясо середнього ступеня прожарювання або стейки з кров’ю, щоб знизити ризики виникнення недоумства або метаболічного синдрому. Але ми також нагадаємо, що слабопросмаженою можна вживати в їжу тільки яловичину, свинина в даному контексті є небезпечною, так як вимагає ретельної і повної термообробки.