Піперональ, що міститься в цій спеції, значно зменшував негативні ефекти від жирної їжі. Це довели експерименти з пацюками індійських вчених з Університету Шрі Венкатесвара. Піперональ давали тваринам протягом шести тижнів. І це дозволяло знизити вагу тіла, відсоток жиру і рівень цукру. Також зміцнювалися кістки.
Повідомляється, що індійські вчені годували щурів жирною їжею протягом 22 тижнів. При цьому вони виділили піперональ з чорного перцю і почали його додавати в раціон щурів з 16-го тижня. До кінця експерименту у цих тварин збільшилася м’язова маса тіла, щільність кісткової тканини, концентрація мінеральних речовин в кістках у порівнянні з контрольною групою.
А ще через годину піперональ спричинив значне зниження рівня цукру. Максимально позитивний ефект спостерігався при використанні дозування в 40 міліграмів на кілограм маси тіла (курс лікування становив 42 дня). Плюс, піперональ допомагав регулювати активність деяких генів, пов’язаних з ожирінням.
Читайте також: Як правильно пити каву, щоб не нашкодити вашому здоров’ю
Паралельно британські фахівці з Імперського коледжу Лондона виділили мутації, які стоять за ожирінням. І ці два дослідження виявилися несподіваним чином пов’язані. Індійські експерти вважають, що піперональ впливає на активність певних “генів ожиріння”. Тепер обидві команди вчених сподіваються знайти ліки проти ожиріння, показники якого потроїлися з 1975 року. Що стосується британських вчених, то вони сфокусувалися на огрядних дітей з Пакистану.
Тут генетичний компонент пояснював ожиріння в 30% випадків. Отже, мутації виявили в гені ADCY3. Через них у людини відзначаються проблеми в регулюванні апетиту, діабет і навіть порушення нюху.