15 продуктів для сповільнення процесів старіння

Прагнення зберегти молодість як можна довше – нормальне бажання кожної людини, але найзатятішими супротивниками передчасного старіння є, звичайно ж, прекрасні дами. Ми намагаємося харчуватися правильно, щоб організм отримував необхідну кількість корисних речовин, стежимо за станом шкіри і волосся, намагаємося бути в курсі косметичних і косметологічних продуктів, які допомагають уповільнити цей процес і зменшити його фізичні і візуальні прояви.

Грамотно підібрана дієта – одна з ключових складових боротьби за молодість. Фахівці вважають, що найкориснішим є так званий середземноморський принцип харчування. До складу більшості страв входять овочі і фрукти, горіхи, оливкова олія – тобто продукти, багаті клітковиною, незамінними амінокислотами, омега-3 і вітамінами групи В. Часто такий режим харчування виявляється не зовсім доступним через високу вартість, скажімо, морепродуктів, споживання яких щільно увійшло до кулінарних традицій середземноморських країн. Проте є не менш корисні і звичні аналоги, що допомагають боротися з передчасним старінням з не меншою ефективністю.

1. Зелений чай

Цей напій має набагато більше виражену тонізуючу властивість, ніж навіть найміцніша і ароматніша кава. Також у свіжозавареному зеленому чаї велика кількість антиоксидантів, щосприяють детоксикації організму і що борються з вільними радикалами – головними ворогами молодості. Така дія пояснюється високим вмістом катехінів і поліфенолів.

2. Лимонний сік

Сік лимона чинить благотворний вплив на стан шкіри, нігтів і волосся. Вони набувають природного кольору, стають гладкими, шовковистими і сильнішими. Корисні речовини, що містяться в його складі, також позитивно позначаються на регенеративних процесах і стимулюють оновлення усіх тканин на клітинному рівні.

3. Чорний шоколад

Какао, з якого роблять шоколад, – джерело флаванолів, що сприяють очищенню крові і що захищають шкіру від згубної дії сонячних променів. Незважаючи на виражену користь цього продукту, не варто забувати і про його калорійність – помірність в споживанні солодкого є запорукою збереження нормальної ваги.

4. Гриби

Усі різновиди грибів – прекрасне джерело рослинних волокон, що покращують травлення, і вітаміну D, недолік якого викликає зниження здатності організму до засвоєння необхідного для збереження здоров’я опорно-рухового апарату кальцію.

5. Горіхи

У будь-якому сорті горіхів містяться омега-3, ненасичені жири, білки і клітковина. Невелика їх жменька – це корисне і поживне перекушування, яке прекрасно впорається з відчуттям голоду і забезпечить організм додатковою енергією.

6. Оливкова олія

Мабуть, це – один з кращих різновидів рослинних олій, яким варто збагатити раціон. Включення цього продукту до складу більшості традиційних страв сприяє нормалізації рівня холестерину і, як наслідок, покращує стан і функціонування серцево-судинної системи.

7. Томати

Лікопини, якими багаті томати, – природний засіб для профілактики онкологічної захворювань. Крім того, це – один з небагатьох продуктів, користь від споживання якого зростає після термічної обробки, на думку фахівців.

8. Брокколі

Головні переваги цього сорту капусти – підвищений вміст рослинної клітковини, вітамінів і антиоксидантів. Регулярне споживання брокколі сприяє нормалізації усіх процесів, від яких залежить функціонування ШКТ, а також ефективному виведенню токсинів.

9. Йогурт

Усі молочні продукти є незамінним джерелом кальцію – саме він допомагає зміцнити кісткову тканину. Йогурти у свою чергу збагачені також достатньою кількістю білку і вітаміну D. Цей продукт прекрасно поєднується з фруктами, а наявність молочнокислих бактерій сприяє поліпшенню процесу переварювання їжі і стимулює метаболізм.

10. Гранати

Гранат дуже корисний для нормального функціонування серця, а також чинить благотворний вплив на стан шкіри – саме завдяки ньому можна повернути їй гладкість і шовковистість. Поліфеноли, що входять до його складу, сприяють виведенню вільних радикалів і стимулюють синтез колагену.

11. Шпинат

У шпинаті в надлишку містяться особливі фітонутрієнти, що мінімізують ушкодження шкіри, виникають внаслідок тривалого контакту з сонячними променями. Бета-каротин і лютеїн, якими також багатий цей продукт, сприяють відновленню еластичності тканин. Подібну дію на організм має кучерява капуста, відоміша як калі.

12. Солодкий перець

Існує безліч прекрасних рецептів, одним з інгредієнтів яких є солодкий перець. Але це – не єдина причина частіше споживати його. Високий вміст вітаміну С сприяє зміцненню імунітету, прискоренню регенерації тканин, нормалізації засвоєння білку, а антиоксиданти є хорошим профілактичним засобом від онкології.

13. Куркума

Куркумін, що входить до складу цієї спеції, перешкоджає розвитку дегенеративних процесів на клітинному рівні і істотно знижує ризик захворювання раком, хворобою Альцгеймера, виникнення дисфункцій в роботі серця і імунної системи.

14. Морква

Цей овоч багатий вітаміном А, що бере безпосередню участь в синтезі колагену. Регулярне споживання моркви благотворно впливає на здоров’я шкіри, волосся і нігтів, сприяє підвищенню гостроти зору, а також є додатковою профілактикою раку.

15. Вівсяні пластівці

Корисні властивості вівсяної каші важко переоцінити. Рослинна клітковина і природна здатність до утворення слизової маси покращують перистальтику. Благотворно впливають продукти на її основі і на стан шкіри – вона стає чистішою, набуває свіжого і здорового відтінку. Є у вівсянки ще одно перевага – з її споживанням організм виробляє більшу кількість серотоніна: саме завдяки цьому гормону ми почуваємо себе краще.

Секрети молодості прості і доступні – до їх числа відносяться збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження, відхід за тілом і позитивний настрій. Звичайно, цей перелік корисних і продуктів, що сприяють боротьбі з передчасним старінням продуктів не повний, але саме вони є частими гостями на кожній кухні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів