Ібупрофен може стати причиною безпліддя

Ученим з університету Копенгагена в ході свого недавнього дослідження вдалося виявити, що одне з найвідоміших знеболюючих ібупрофен здатний викликати у чоловіків безпліддя. Матеріали дослідження опубліковані в журналі Proceedings of National Academy of Sciences.

Всього в експерименті брали участі більше 30 чоловіків, вік яких становив від 18 до 30 років. Їх розділили на дві групи. Одним видавали ібупрофен і попросили приймати його протягом шести тижнів. А інші отримали плацебо. Після 14 днів у піддослідних з першої групи вчені зафіксували збільшене вироблення лютеїнізуючого гормону. Він безпосередньо впливає на синтез в організмі тестостерону, який потрібний для утворення сперматозоїдів. Якщо в чоловічому організмі занадто багато лютеїнізуючого гормону, активуються механізми компенсаторного типу і значно знижується рівень тестостерону, а в кінцевому підсумку настає безпліддя.

Читайте також: Вчені пояснили, чому головний біль краще не терпіти

Піддослідні приймали ібупрофен в помірних дозах, тому наслідки і не були такими вже сильними. Люди, які п’ють болезаспокійливі великими дозами, можуть отримати набагато більші ушкодження.

Поділись


Новини партнерів