Вчені з Каліфорнійського університету проаналізували дані великого дослідження, в якому взяли участь близько 10 000 осіб. 1678 добровольців пройшли повне офтальмологічне обстеження. У 84 з них (5%) виявили глаукому – прогресуюче захворювання, що приводить до необоротної сліпоти.
Фахівці з’ясували, які напої з кофеїном і без вживали учасники дослідження за минулий рік. Також добровольців запитували, як часто вони пили ці напої.
Дослідження показало: щоденне вживання чаю (хоча б один раз в день) зменшувало ризик глаукоми. У любителів гарячого чаю ймовірність розвитку глаукоми виявився знижений на 74%.
Кава з кофеїном і без, чай без кофеїну, холодний чай та інші прохолодні напої не впливали на ризик глаукоми. На думку фахівців, справа в антиоксидантах, нейропротекторах і протизапальних з’єднаннях, що містяться в чаї. Як відомо, вони захищають від хвороб серця, раку та діабету. Попередні дослідження показали, що глаукома пов’язана з окисленням і пошкодженням нейронів.