Вчені дізналися, як врятувати мозок від хвороб старіння

Науковці Мерілендського університету знайшли ефективний метод профілактики токсичних відкладень в головному мозку, які накопичуються в органі по мірі віку. Захист від інтоксикації крові токсичними білками може забезпечити вживання ягід, з’ясували фахівці.

Зокрема, дослідники встановили, що споживання таких ягід як чорниця, полуниця і суниця дозволяє забезпечити головний мозок великою кількістю поліфенолів – речовин, з допомогою яких мозок здійснює найзначніші функції, і вибудовує свій захист від пошкоджень. На думку вчених, достатнє вживання поліфенолів є чудовою профілактикою хвороби Паркінсона і хвороби Альцгеймера, які мають властивість розвиватися в похилому віці.

Фахівці проводили досліди на гризунах. Протягом двох місяців в їх раціоні були присутні корисні ягоди. Потім методом опромінення тварин зістарили і розділили на дві групи, одну з яких продовжували годувати ягодами. Перевірка гризунів ще через місяць показала: мозкову речовину тварин, яким давали ягоди, не було уражено токсинами, що залишилися після опромінення, як у тварин з іншої групи.

Читайте також: Лікарі розповіли, як впоратися зі стрибками тиску

Вчені нагадали, що експерименти з ягодами, які проводилися раніше, демонстрували: у жінок, які активно вживали полуницю, в старечому віці майже не було психічних розладів, а мислення відрізнялося ясністю.

«При ураженнях хворобами Альцгеймера або Паркінсона організм «засмічується» токсичним білком. Якщо в цей час активно харчуватися ягодами, то відбувається швидке накопичення автофагій, що перешкоджають скупченню токсинів», – повідомили дослідники.

Джерело

Поділись


Новини партнерів