Виявлено несподіваний засіб від старіння мозку

Вчені Ланкастерського університету у Великобританії з’ясували, що препарат для лікування діабету може бути використаний для боротьби з віковими захворюваннями, в тому числі хворобою Альцгеймера.

В експерименті були використані трансгенні миші, в ДНК яких були варіанти генів, що відповідають за розвиток хвороби Альцгеймера у людей. На пізній стадії нейродегенерації в організм тварин вводився потрійний препарат, що містить аналоги факторів росту (GLP-1, GIP і глюкагон) – сполук, що стимулюють розвиток тканин. При хвороби Альгеймера в мозку людини спостерігається дефіцит цих сполук.

Результати показали, що препарат зменшив кількість бляшок в мозку гризунів, а також знизив рівень запалення і окисного стресу, що гальмує загибель нервових клітин.

Дослідники з клініки Мейо і Центру дослідження хвороби Альцгеймера довели, що фізичні вправи здатні сповільнювати старіння і пов’язане з ним погіршення роботи мозку. Показано, що тренування покращують пам’ять та інші когнітивні функції у літніх людей, а також зупиняють розвиток вікових нейродегенеративних захворювань.

Джерело

Поділись


Новини партнерів