Замітаємо сліди: кращі способи позбутися від запаху алкоголю і перегару

Перегар і запах алкоголю – це дві різні речі. Втім, нерідко вони комбінуються, доповнюючи один одного, що надає запаху з рота особливої стійкості і … пікантності. Запах алкоголю прямолінійний: він зберігається до тих пір, поки в роті (в тому числі на зубах і небі), стравоході або шлунку є залишки спиртного. Щоб позбутися від нього, часом достатньо просто почистити зуби і як слід прополоскати рот. Але перегар дуже підступний.

Його причина – продукти розпаду етанолу, які з’являються в організмі після того, як за переробку алкоголю, що потрапив в кров, взялася печінка, тобто приблизно через 60-90 хвилин. Частина цих продуктів розпаду – наприклад, оцтова кислота – має вельми неприємний душок. Всю цю неперетравлювану гидоту організм виводить трьома шляхами: з диханням через легені, з потом через пори шкіри і з сечею. Тому перемогти перегар полосканням або жувальною гумкою майже неможливо: амбре виходить від усього тіла, а не тільки з рота.

Остаточно перегар випарується лише після того, як організм повністю розщепить і виведе весь алкоголь. Залежно від міцності і кількості спожитих напоїв цей процес може зайняти від двох годин до доби. Однак не опускаємо руки: способи повернути свіже дихання все ж таки існують.

Почистіть зуби. Оптимально використовувати для цього пасту із забійним м’ятним запахом. Так під час чищення ви не тільки приберете залишки спирту з зубів, ясен і язика, а й зможете перебити амбре від тих зон, куди зубна щітка не дістане: з задньої частини язика або з глотки.

Прополощіть ротову порожнину і горло. Найефективніше робити це в два етапи: спочатку звичайною водою, потім гігієнічним ополіскувачем для порожнини рота і ясен. Такі продукти, як правило, теж мають власний запах, здатний перебити спиртовий.

Випийте натуральну каву. Кава містить багато ароматичних масел, здатних на час затьмарити алкогольні пари. Щоб антиспиртова дія напою проявилася максимально, приготуйте його без цукру і молока, а перш ніж зробити ковток, кілька секунд потримайте рідину в роті.

Скористайтеся жуйкою. Це популярний, але дещо суперечливий метод. Аромат жувальної гумки дійсно може частково перебити аромат спиртного. Але, з іншого боку, жуйка так часто використовується для маскування неприємних запахів, що, швидше за все, з головою видасть ваші спроби замести сліди пиятики.

Жуйте натуральні ароматизатори. Зелень і спеції, що зберігаються практично на будь-якій кухні, теж нерідко містять в собі пристойну кількість ароматичних масел, здатних впоратися з неприємним запахом. Найефективнішими в цьому плані вважаються петрушка, кінза і мускатний горіх. Непогано зарекомендувало себе смажене соняшникове насіння. Також, якщо лінь варити каву, можна просто пожувати кавові зерна. Ударний варіант – цибуля і часник. Крім пристойної дози ароматичних ефірних масел, ці овочі містять сірку, яка, потрапивши в шлунок і потім в кишечник, перетворюється в сірчисті з’єднання – вони і надають запаху особливої стійкості.

Прийміть аптечні засоби для боротьби з запахом. Однак при цьому майте на увазі, що більшість таких препаратів лише на деякий час перебивають спиртове амбре, тобто діють приблизно так само, як кава або жуйка.

Як позбутися від перегару.

Якщо з моменту вживання спиртного пройшло більше години, додайте до описаних вище способів «важку артилерію». Ці процедури прискорять виведення продуктів розпаду алкоголю з організму:

  • Пийте більше рідини. Підійдуть кава, чорний і зелений чай. За рахунок вмісту кофеїну ці напої мають сечогінний ефект і стимулюють роботу нирок. А тому організм швидше виводить ганебні хімічні сполуки.
  • Прийміть теплий душ. Тепла вода розкриває і очищає пори, прискорюючи виведення токсинів цим шляхом. Більш ефективний варіант – контрастний душ, який до того ж покращує обмін речовин. Але до нього варто вдаватися лише тим, хто впевнений в абсолютному здоровїя своєї серцево-судинної системи.

Читайте також: Який продукт допоможе зберегти здоровий розум і тверду пам’ять

  • Правильно поснідайте. Наприклад, яєчнею або стейком з нежирного м’яса. Ці страви багаті амінокислотами і білком, які допомагають печінці швидше переробляти залишки етилового спирту.
  • Додайте перцю. Гострі прянощі – один із способів прискорити обмін речовин. Зрозуміло, ефект буде тимчасовим, а й це допоможе організму швидше вивести ганебні наслідки вечірки.
  • Зробіть зарядку. Або прогуляйтеся. Або хоча б просто провітріть кімнату, щоб як слід, максимально глибоко подихати свіжим повітрям. Для ефективного окислення спирту в печінці необхідний кисень, і чим більше його отримає організм, тим швидше піде процес. Крім того, посилене глибоке дихання сприяє очищенню легенів, а значить, перегар стає не таким сильним.

Джерело

Поділись


Новини партнерів