11 причин збагатити раціон магнієм

Магній обов’язково повинен бути у раціоні кожної людини, адже саме цей мінерал відповідає за стан м’язів та кісток.

Приблизно 50% магнію, який є в організмі людини, припадає на кістки. Саме тому необхідно не забувати щодня отримувати необхідну норму цього мінералу.

Не забувайте регулярно вживати продукти, багаті на вміст магнію, адже цей хімічний елемент сприяє зміцненню кісток та зубів.

Неймовірно, але магній є життєво необхідним для підтримання належної роботи серця та стабільного серцебиття. Саме з цих міркувань лікарі часто рекомендують магній пацієнтам, хворим на аритмію.

Сьогодні ми розповімо про інші маловідомі властивості магнію, які неодмінно переконають вас збагатити свій раціон магнієм.

Як отримати щоденну норму магнію зі звичайних продуктів?

Натуральними джерелами магнію є морська вода, зелені листові овочі та цільнозернові продукти. Якщо цих продуктів досі немає у вашому раціоні, радимо неодмінно їх включити до свого звичного меню та вживати на регулярній основі.

Серед інших продуктів, багатих на вміст магнію, можна виділити такі:

  • Овочі (томати, бурякове листя, боби, артишоки та батат)
  • Гарбузове насіння
  • Арахіс
  • Пшеничне та кукурудзяне борошно
  • Вівсяні висівки
  • Ячмінь
  • Шоколад
  • Молочні продукти (зокрема, молоко та йогурт)
  • Риба

Головні ознаки дефіциту магнію у раціоні

Ви спитаєте: як дізнатись, чи достатньо магнію у моєму раціоні? Відповідь на це питання досить проста, адже нестачу магнію можна легко визначити за такими симптомами:

  • Біль у шиї та спині
  • Надмірна нервозність
  • Часті напади мігрені
  • Слабкість у м’язах та перевтома
  • Спазми
  • Втрата апетиту, нудота або блювота
  • Безсоння
  • Порушення серцевого ритму
  • Діарея

Коли людина перебуває у стресовому стані, її організм дуже швидко витрачає накопичені раніше запаси магнію.

Саме тому одним з найголовніших симптомів дефіциту магнію в організмі є раптова тяга до солодкого.

Причиною виникнення спонтанного бажання з’їсти шоколадку є те, що організм розпізнає дефіцит магнію і намагається поповнити його запаси, а саме шоколад містить магній у великих кількостях.

Зверніть увагу, що дефіцит магнію в організмі може бути симптомом й інших серйозних захворювань, зокрема діабету, менопаузи чи депресії.

Якими корисними властивостями володіє магній?

Магній зменшує частоту нападів астми

Вітаміни з магнієм є дуже ефективним засобом для зменшення частоти нападів у пацієнтів з хронічною астмою. Причиною цього є здатність магнію розслабляти бронхіальні м’язи та регулювати процес дихання.

Попри те, що таблетований магній має лише тимчасовий ефект, він стане чудовим додатком до призначених лікарем спеціальних медикаментів для астматиків.

Він зміцнює кістки

При достатній кількості магнію у раціоні ви зможете також відкоригувати рівень інших вітамінів в організмі, а саме вітаміну D, кальцію, міді та цинку. Саме за умови регулярного вживання магнію можна запобігти розвиткові остеопорозу у похилому віці.

Під час вагітності також рекомендують вживати у великій кількості ті продукти, які багаті на вміст вітаміну D, кальцію та магнію.

Магній – це вагомий внесок у здоров’я майбутньої дитини

Якщо ви хочете уникнути будь-яких проблем під час вагітності, радимо слідкувати за тим, щоб рівень магнію в організмі залишався стабільним. Саме магній покращить ваше самопочуття під час вагітності та допоможе уникнути болю у животі та спині.

Ба більше, магній має здатність знижувати кров’яний тиск, тим самим запобігаючи появі пізнього токсикозу у вагітних.

Цей мінерал знімає біль у спині та спазми

Магній володіє здатністю розслабляти м’язи спини, а отже, він допоможе вам зняти напругу після пережитого стресу та зменшити больові відчуття в попереку після довгого робочого дня.

Зазвичай причиною появи болю у спині та шиї стає дефіцит магнію в організмі, тож якщо ви хочете покращити своє самопочуття, неодмінно додайте до раціону продукти з високим вмістом цього мінералу.

Цей вітамін є ефективним засобом для профілактики серцевого нападу

Магній є натуральним методом профілактики не лише аритмії, але й інших розладів серцево-судинної системи.

Зокрема це стосується захворювань, які виникають у результаті скорочення м’язів, адже якщо м’язи напружуються через важку стресову ситуацію, можуть виникнути серйозні розлади серцево-судинної системи.

Читайте також: Якими напоями не можна запивати їжу: несподівана відповідь лікарів

Магній покращує роботу кишківника

За умови регулярного вживання вітамінних добавок з магнієм, які мають здатність розчинятися у воді, можна швидко позбутися розладів травлення, зокрема закрепів.

Магній стимулює процес травлення завдяки своїй здатності розслабляти м’язи кишківника. Він має пом’якшувальний ефект, а отже, діє як натуральне проносне.

Цей вітамін рекомендують для профілактики діабету та регулювання рівня цукру у крові

Магній покращує здатність організму засвоювати цукор, а ще він може регулювати рівень цукру та знижувати кров’яний тиск.

Саме тому лікарі рекомендують регулярно вживати магній людям, хворим на діабет. Під час обстеження у лікаря не забудьте зазначити, якщо вже вживаєте вітаміни з магнієм.

Магній покращує здатність організму засвоювати інші мінерали

Саме так, магній підвищує здатність організму засвоювати з продуктів інші корисні речовини та життєво необхідні мінерали, а саме кальцій, калій та фосфор.

Він є дієвим засобом від мігрені

На жаль, нині мігрені турбують багатьох людей. Зверніть увагу, що найчастіше від головного болю страждають жінки.

Утім, за умови регулярного вживання магнію ви зможете суттєво знизити частоту та інтенсивність цих нападів.

Магній стимулює вироблення колагену в організмі

Магній є незамінним елементом для вироблення протеїну, який з часом перетворюється на колаген.

В організмі колаген локалізується у волокнистих тканинах, а саме у сухожиллях, зв’язках та шкірі. Окрім того колаген можна знайти у рогівці, кістках, кишківнику, хрящах, кровоносних судинах та хребцях.

Саме тому чим вищий рівень колагену у вашому організмі, тим міцнішими будуть вищезгадані органи та частини тіла.

Він активує ензими

Дивовижно, але магній володіє здатністю поповнювати запаси енергії в організмі. Ба більше, він стимулює активацію ензимів, які організм використовує для продукування клітинної енергії.

Після прочитання цієї статті ви, скоріш за все, побіжите до найближчої аптеки за вітамінами з магнієм. Не варто поспішати. Перш за все, зверніться до лікаря. Пам’ятайте, що лише лікар за допомогою аналізів зможе визначити рівень магнію в організмі і відповісти на запитання, потрібно вам вживати додаткову дозу магнію, чи ні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів