Вчені розповіли, чи можна їсти пророслу картоплю

Фахівці з Університету Лінкольна поставили крапку в одвічній дилемі: викидати або не викидати пророслу картоплю з побоювань, що вона несе загрозу здоров’ю і взагалі є неїстівною.

За словами дослідників, все, що потрібно зробити, – це обрізати пророслі частини, а потім можна використовувати картоплю за призначенням. Варити, смажити, запікати – все що душа забажає.

Виявляється, у Великобританії щорічно на звалище відправляється 730 000 т відходів від картоплі. У тому числі споживачі викидають цілі, ні в чому не винні бульби, які всього лише проросли. Щоб допомогти запобігти тенденції до знищення здорових картоплин, вчені провели експеримент, щоб дізнатися напевно, чи несе проросла картопля загрозу здоров’ю і які сорти найчастіше пускають паростки.

Читайте також: Лікарі розповіли, які хвороби передаються через поцілунок

Дослідники купили кілька різних сортів картоплі, помістили її в темне і прохолодне місце і спостерігали за її станом протягом семи днів.

З’ясувалося, що ймовірність, що куплена вами картопля проросте через тиждень, становить 50:50. Наприклад, сорт “сінеглазка” обов’язково проросте, а сорт “марфона” стійкий до появи паростків.

Але якщо покупцеві попався  сорт, який «проростає», не слід викидати бульби. Паростки ніяк не впливають на смак плоду, якщо зрізати «пошкоджену» частину. Навіть якщо картопля стала м’якою – вона все ще  залишається їстівною.

Джерело

Поділись


Новини партнерів