Найбільш “корисні” алкогольні напої для новорічного застілля

Новорічні свята не обходяться без спиртного. Веселе застілля розташовує до вживання міцних напоїв. Але іноді в святковій ейфорії складно контролювати кількість випитого і утриматися, щоб не спробувати різні алкогольні напої. Не дивно, що на ранок після вечірки багато хто відчуває себе погано: голова болить і паморочиться, мучить спрага, тремтять руки … Все це ознаки похмілля.

Щоб ранок після свята був добрим і бадьорим, не обов’язково відмовлятися від спиртного за столом. Просто потрібно правильно поєднати Новий рік і алкоголь. Найбільш нешкідливі напої можуть призвести до важкого похмілля, якщо не знати міри. У той же час, міцний алкоголь під час застілля не зашкодить здоров’ю, якщо випити його в розумних кількостях і під хорошу закуску. Що пити в Новий рік і як пити за святковим столом, щоб самопочуття не погіршилося?

Більшість лікарів сходяться на думці, що нешкідливого алкоголю не існує. У великих кількостях він обов’язково зашкодить здоров’ю. Але оскільки склад різних алкогольних напоїв відрізняється, то кожен з них діє на організм по-своєму. Багато людей за святковим столом п’ють тільки горілку. Щоб цей напій був відносно нешкідливим, швидкість надходження не повинна бути вище приблизно 50 мл на годину. Чим довшими є перерви між тостами, тим легше організму справитися з алкоголем (при наявності гарної закуски).

Традиційним новорічним напоєм в нашій країні є шампанське. Його виробляють з винограду методом бродіння. Цей красивий смачний і, на перший погляд, легкий алкогольний напій може зіграти злий жарт з тими, хто не знає міри. Блискучі бульбашки в келиху – це вуглекислий газ. Він стимулює процес всмоктування алкоголю, а потрапляючи в кишечник, сприяє гниттю залишків їжі і отруєнню токсинами. Щоб не нашкодити собі, жінкам можна випити 1-2 келихи шампанського протягом святкового вечора, а чоловікові – до 3-4 келихів. Природно, не змішуючи їх з іншими алкогольними напоями. Найбільш нешкідливим алкоголем вважається спиртне, вироблене з винограду. До нього відносяться вино і види бренді, вироблені з цієї сировини (коньяк, чача, граппа).

Завдяки малому вмісту алкоголю і високому вмісту флавоноїдів (антиоксидантів) вино вважається одним з найбільш нешкідливих напоїв. У Новий рік воно буде хорошим вибором для вашого столу. У невеликих кількостях вино сприяє підвищенню тонусу судин, зниження рівня холестерину, розсмоктуванню тромбів, розщепленню жирової тканини. Найбільш корисними вважаються червоні сухі вина. У них міститься більше флавоноїдів, ніж в білих, і не так багато цукру, як в солодких і напівсолодких напоях.

Коньяк є одним з найпоширеніших видів бренді. Для його виготовлення використовується сік білих сортів винограду. Крім флавоноїдів цей напій містить дубильні речовини, що володіють бактерицидними, терпкими, протизапальними властивостями. Однак дубильні речовини уповільнюють всмоктування алкоголю в кров, тому цим напоєм легко “перепити” непомітно для себе. До того ж, домішки, що містяться в коньяку, ускладнюють роботу печінки.

Коньяк п’ють невеликими ковтками, насолоджуючись його смаком і запахом. На відміну від горілки, його не потрібно закушувати. Але якщо хочеться чимось закусити, використовуйте шматочок шоколаду, сир, яблуко, горіхи. Щоб цей напій не нашкодив вашому здоров’ю, доза напою повинна бути на 30-40% менше при перерахунку на дозу горілки. Іншими словами, 100 г коньяку протягом святкового застілля буде досить.

Читайте також: Простий метод для позбавлення каменів в нирках

У кожного напою є свої правила «здорового» споживання. Який би напій для святкового застілля ви не вибрали, пам’ятайте, що:

  • Не варто починати пити на порожній шлунок.
  • Бажано з’їсти що-небудь жирне (наприклад, шматок м’яса), перед тим, як починати відзначати зі спиртним.
  • Не можна змішувати різні алкогольні напої.
  • Якщо ви хочете почати вечір з одного напою, а продовжити іншим, то, по-перше, це повинні бути напої на основі однієї і тієї ж сировини (з зерна – горілка, віскі, пиво; з винограду – вино, коньяк). По-друге, не можна знижувати градус. І пам’ятайте про дози. Потрібно закушувати. Гаряча і поживна закуска уповільнює всмоктування алкоголю в стінки шлунка. Не варто запивати алкоголь, особливо газованою водою.

Навіть найменші дози будь-якого алкоголю можуть погіршити стан людей, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, центральної нервової системи. Алкогольні напої заборонено пити вагітним жінкам і годуючим матерям.

Якщо ви приймаєте будь-які ліки, порадьтеся з вашим лікарем і самі вивчіть інструкцію на предмет того, як вони поєднуються з алкоголем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів