Зелені листові овочі уповільнюють старіння мозку, допомагаючи зберегти пам’ять та інші когнітивні функції. Такого висновку дійшли американські фахівці з Медичного центру Університету Раш. Стаття вчених опублікована в журналі Neurology.
У дослідженні взяли участь 960 літніх людей, середній вік яких становив 81 рік. Вони пройшли анкетування, вказавши, як зазвичай харчуються. Добровольці також щорічно виконували тести на когнітивні здібності (увага, пам’ять, мислення). Вчені розділили випробовуваних на п’ять груп відповідно до того, як часто ті вживали овочі, і порівняли тих, хто з’їдав 1,3 порції зелені в день, з тими, хто їв її найменше (0,1 порції).
У цілому щороку розумові здібності всіх учасників знижувалися на 0,08 стандартної одиниці. Однак у тих, хто кожен день їв багато зелені, ознаки старіння мозку виявлялися в меншій мірі. За словами дослідників, вони на 11 років були молодші за тих, хто не вживав овочів.
Джерело