Виявлена ​​несподівана користь гарячого чаю

Спеціаліст Анна Колеман з університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі (США) і її колеги оприлюднили цікаві результати дослідження.

Як з’ясували вчені, любителі чаю рідше стають жертвами глаукоми, ніж ті, хто не вживає цей напій, йдеться в статті, опублікованій в British Journal of Ophthalmology.

Глаукома є основною причиною втрати зору і виникає через внутрішньоочний тиск, який заважає функціонуванню очного нерва.

Відзначимо, що в дослідженні говориться про “hot tea”, тобто про гарячий або теплий, а не холодний чай. Але мова не йде про дуже гарячий чай – вживання дуже гарячих напоїв, травмуючий гортань, за оцінкою Міжнародного агентства з досліджень онкологічних захворювань (IARC), може викликати рак стравоходу.

Нові дослідження показують, що зміна способу життя може допомогти в боротьбі з виникненням глаукоми. Вчені проаналізували дані національного опитування за 2005-2006 роки в США, присвяченого оцінці стану здоров’я і харчування населення. Якраз в цей період були оприлюднені дослідження по захворюваності на глаукому.

Виявилося, що з 1600 громадян США (чоловіків і жінок) тільки у 5% розвивалася глаукома. Зіставивши факти, вчені з’ясували, що зір втрачали люди, які в ході опитування вказали, що вважають за краще пити каву, або холодний чай.

Таким чином, вчені знайшли зв’язок між вживанням гарячого чаю і відсутністю глаукоми.

Одним з можливих пояснень такого збігу може бути кофеїн, що міститься в чаї. Незважаючи на те що кава теж є потужним джерелом кофеїну, зв’язок з глаукомою не був такий очевидний, як для гарячого чаю.

За словами дослідників, перевага чаю полягає у флавоноїдах, що володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями, які можуть захищати очі від захворювань.

Вчені також відзначають, що чай містить в собі антиоксиданти, які уповільнюють масову загибель клітин ока.
Джерело

Поділись


Новини партнерів