Пережити свята: як вживати ковбаси з меншим ризиком для здоров’я

Відомий дієтолог Оксана Скиталінська наголошує, що промислові ковбасно-сосисочні вироби є шкідливими для здоров’я. Однак, якщо на новорічному столі чи корпоративі вам кортить скуштувати якоїсь нарізки, слід дотримуватися певних правил, щоб зменшити ризик для здоров’я.

7 правил зменшити ризик для здоров’я від вживання ковбасно-сосисочних виробів

1. Робіть це вкрай рідко і вживайте мало.

2. Поєднуйте із свіжими овочами та продуктами, що містять вітамін С. Як пояснює дієтолог, овочі багаті на клітковину, яка здатна поглинути шкідливі сполуки.

А вітамін С нейтралізує шкідливий вплив нітратів і не дає їм перетворюватися у канцерогенні нітрозаміни.
За словами Скиталінської, чудово підходить свіжа і квашена капуста, зелень петрушки, ягоди смородини (розморожені), апельсин, настій шипшини, чай з лимоном.

3. Якщо робите бутерброд з ковбасою, не беріть батон, а замініть його висівковим або зерновим хлібом. Адже у них багато розчинних і нерозчинних харчових волокон, які не лише поглинуть, але і прискорять моторику кишечника і шкідливі сполуки довго не затримаються.

4. Вибирайте менш червоні чи менш рожеві вироби. Зазвичай у них менше нітратних консервантів.

5. Краще вживайте варене, а не копчене або ж салямі.

6. Читайте вміст продуктів. На першому місці має бути лише м’ясо і його вміст має бути високим — не менше 90%.

7. Найголовніше правило – ці продукти не є для щоденного вживання, лише епізодичного.

Скиталінська застерігає – нітрит натрію, який є у складі промислових ковбасно-сосисочних виробів, – це потенційний канцероген класу А, тобто спричинює високий ризик канцерогенезу шлунку та кишечника.

Крім того, за словами дієтолога, ковбасні консерванти пригнічують та знищують корисну мікрофлору, а це робить кишечник проникним для хвороботворних бактерій, вірусів, токсинів, канцерогенів, які потрапляють в кров, виснажують печінку, ушкоджують нервові клітини. Тому їх вживання потрібно максимально обмежити.

Джерело

Поділись


Новини партнерів