Що відбувається з тілом, коли ви їсте картоплю

Картопля – один з найбільш суперечливих продуктів в раціоні, навколо якої традиційно виникає чимало суперечок. Багато хто переконаний, що її часте вживання призводить до набору ваги, а також стає причиною втрати пружності і тонусу шкіри. Напередодні новорічних свят, коли жоден стіл не обходиться без салату «Олів’є» та «Оселедця під шубою», до складу яких неодмінно входить картопля, розповідаємо про користь і шкоду самого популярного продукту в світі.

Плюси вживання картоплі

Отже, поспішаємо розвінчати перший міф про те, що картопля – це порожні калорії, які не приносять ніякої користі організму. По-перше, в складі цього продукту присутній цілий калейдоскоп вітамінів і корисних мінералів: З, B1, B2, B6, PP, К, а також залізо, кальцій і фосфор.

По-друге, в картоплі міститься значно більше білка і клітковини, ніж жирів, яких всі так бояться. Більшість корисних речовин знаходиться в шкірці, а не в м’якоті, тому дієтологи рекомендують варити картоплю «в мундирі» або запікати її в духовці і вживати в їжу разом з верхнім шаром. Правда, в даному випадку мова скоріше йде про еко-продукти – магазинну картоплю все-таки варто очистити, тому що невідомо, чим вона була оброблена.

Через високий вміст калію картопля – продукт номер один в раціоні сердечників і гіпертоніків. Крім того, він виявляє легку сечогінну дію, тому корисний при захворюванні нирок. Добре відомі і протибактеріальні властивості картоплі: невипадково під час застуди наші бабусі і мами пропонували подихати над паруючими бульбами, сидячи над каструлею під рушником. Під час такої інгаляції дихальні шляхи не тільки прогріваються, але і очищаються від мікробів.

Не менш корисний сік сирої картоплі: його використовують як протизапальний розчин, для боротьби з гастритом і захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Однак найпопулярніший спосіб його використання – в боротьбі з ранковими набряками і мішками під очима. Досить просто натерти сиру картоплю на тертці і, загорнувши в серветку, як компрес покласти на очі на 15 хвилин. Від набряків не залишиться і сліду.

Мінуси вживання картоплі

Високий вміст крохмалю в бульбах картоплі – ось він, найбільший страх тих людей, що худнуть у ​​всьому світі. Заради стрункої фігури багато хто приймає рішення раз і назавжди викреслити цей продукт зі свого раціону. Втім, дієтологи вже довели, що якщо картоплю правильно готувати, їсти невеликими порціями і не частіше кількох разів на тиждень, ніякої шкоди вона не заподіє. Найбезпечніші рецепти для талії -картопля, зварена «в мундирі» або запечена в духовці або в мультиварці. А ось від смаженої картоплі, чіпсів і картоплі фрі варто відмовитися.

Ще один мінус від вживання картоплі – його високий глікемічний індекс. Такі продукти швидко віддають свою енергію організму, через що порушуються обмінні процеси в організмі, негативно позначаючись на загальному рівні цукру в крові. Як результат – постійне відчуття голоду, порушення метаболізму і формування жирових відкладень в найбільш проблемних зонах.

Як правильно вибирати картоплю

Намагайтеся вибирати молоді плоди з тонкою шкіркою – в них міститься менше крохмалю.

Не купуйте і з упевненістю викидайте позеленілі або пророслі плоди – це значить, що почався процес виділення шкідливої для організму речовини соланіну.

Перед покупкою уважно оглядайте кожен плід – на ньому не повинно бути виразок, наростів і шорсткостей, ознаки різних хвороб.

Найбільш корисними вважаються жовта і червона картопля. Перший сорт добре розварюється, він солодкий на смак і багатий каротинами, які корисні для зору. Другий, навпаки, розварюється повільніше – ознака низького вмісту крохмалю і клітковини.

Як правильно готувати картоплю

Найбільш корисною вважається картопля в «мундирі» або запечена в духовці. Так, що корисні властивості які містяться в ній зберігаються по максимуму, а частка корисного для роботи серця калію збільшується вдвічі. Якщо картопля молода і була вирощена в еко-умовах, її рекомендується їсти зі шкіркою, в якій знаходиться найбільша кількість вітамінів і корисних мінералів.

Кращим супроводом для запеченої і вареної картоплі вважається м’ясо, риба, морепродукти, велика кількість овочів і зелені. Так картопля краще засвоїться організмом, а отримані калорії розподіляться найбільш правильним чином.

Джерело

Поділись


Новини партнерів