Діти у віці 7-9 років можуть піддаватися більшому ризику розвитку астми, якщо вони споживали велику кількість фруктози в ранньому дитинстві, або їх матері пили багато підсолоджених цукром напоїв під час вагітності. Про це йдеться в новому дослідженні групи вчених зі Школи медицини Гарвардського університету, результати якого опубліковані в Annals of American Thoracic Society.
За даними вчених, у таких дітей (44 гр. фруктози в день) на 79% частіше розвивалася астма, ніж у дітей, які нечасто або зовсім не пили підсолоджених напоїв і фруктових соків (15 гр. фруктози в день). Крім того, у жінок, які під час вагітності вживали підсолоджені напої або фруктозу (46 гр. в день), діти до 3,3 років на 63% і 61% відповідно частіше страждали астмою, ніж у жінок, які майже не вживали цих напоїв (21 гр. в день). Такі дані вчені отримали, проаналізувавши раціон харчування більше тисячі пар матерів і дітей.
Читайте також: Як знизити високий тиск природними засобами
Автори відзначають, що важливо враховувати рівень споживання фруктози, так як саме вона вносить основний вклад в загальне споживання цукру і може надавати специфічні ефекти на дихальні шляхи. Учені поки не знають точного механізму такого впливу, але припускають, що це може бути пов’язано із запальними процесами в організмі. І тим не менше, вчені рекомендують уникати вживання великої кількості солодких напоїв під час вагітності та в ранньому дитинстві, що може стати одним із способів зниження ризику розвитку астми у дітей, повідомляється на сайті American Thoracic Society.