Медики зазначають, що мандарини сприяють нормалізації апетиту, посилюють обмінні процеси в організмі людини. При регулярному застосуванні цей продукт покращуї процеси травлення й зміцнює організм.
Оскільки фітонцидні, що є в мандаринах, забезпечують антимікробну дію, це дозволяє йому боротися з деякими патогенними грибами, що приводять до шкірних захворювань. У народній медицині популярна спиртова настоянка цедри мандарина, яка дуже добре розріджує мокротиння і використовується для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів. Настої і відвари з мандаринової цедри
мають протиблювотний, жарознижувальний ефекти.
Крім того, сік мандарина містить білки, залізо, каротин, вітаміни групи B і вітамін С. Висушена шкірка цього цитрусового має заспокійливу дію, а свіжі мандарини, як і апельсини, є натуральним жарознижуючим засобом.
А ще мандарини підходять для фруктових салатів і десертів, їх можна додати до начинки пирогів. Соус з мандаринами може стати чудовою заправкою для овочевих салатів і навіть підливою для м’ясних і рибних страв.
Проте медики попереджають, що мандарини можуть подразнювати нирки і слизову оболонку шлунка та кишківника. З цієї причини їх не слід їсти людям, які страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити з підвищеною кислотністю, ентерити, коліти, холецистит, гепатит і гострий нефрит.