Дослідники визначили, що ступінь очищення спиртних напоїв впливає на ризик розвитку цирозу печінки. Вживання алкоголю поганої якості, навіть в малих дозах здатне провокувати розвиток небезпечного захворювання, відзначили при цьому фахівці.
Науковці з НГУ перевірили, з якою швидкістю виводиться з організму метиловий спирт. Їх робота показала: вживання алкоголю в малих дозах, але з високою періодичністю, сприяє тому, що в печінці починаються незворотні процеси. А головне, дослідники переконалися в тому, що саме з печінки метиловий спирт виводиться з великою затримкою.
Під час експерименту ін’єкції метанолу отримували самці мишей, після чого протягом доби у тварин брали проби з печінки, нирок, легенів і мозку. Аналіз
продемонстрував: на наступний день після отримання дози вміст метилового спирту знижувався, але не в печінці.
Висновок вчених: алкоголь перешкоджає біологічного відтворення тканин печінки. При тім псується генетичний матеріал клітин. При регулярному вживанні алкоголю, навіть у малих дозах, клітини цього органу втрачають здатність до оновлення. Вони просто не встигають це зробити.
А чим більше в алкогольному напої домішок, то тривалішим є його проходження через печінку.