14 ознак того, що треба пройти перевірку у онколога

На рак щорічно захворює близько 1,5 мільйонів людей. Але на сьогодні ця хвороба не є невиліковною. Виявлений на ранніх стадіях, він успішно піддається лікуванню. Ось чому так важливо знати перші тривожні дзвіночки. Якщо ви знайшли у себе якісь симптоми, описані нижче, сходіть до лікаря, не ігноруйте їх.

1. Здуття живота у жінок

Постійно роздутий живіт і метеоризм може бути ознакою раку яєчників. Цей стан супроводжується болем в попереку. Якщо ці симптоми мучать вас декілька тижнів, варто звернутися до лікаря хоча б для того, щоб унеможливити онкологію.

2. Збої менструального циклу

Нерегулярний менструальний цикл не вважається патологією, але на нього варто звернути увагу, особливо якщо у вас вже була менопауза. Цей симптом зустрічається при раку ендометрія або шийки матки. Хоча це може бути і звичайна інфекція.

3. Болі в тазу і животі у жінок

Вони можуть бути тривожними дзвіночками проблем з яєчниками. Звичайно, складно стверджувати однозначно, але, якщо цей симптом перекликається з тими, що описані вище, варто відвідати лікаря.

4. Постійний біль в спині у чоловіків

Признатися, це дуже неоднозначний симптом. Якщо болить спина, це не обов’язково означає рак. Причиною може бути остеохондроз, радикуліт або, скажімо, грижа. Тому передусім варто з’ясувати істинну причину. Річ у тому, що рак простати і товстої кишки може супроводжуватися саме таким болем.

5. Зміни в яєчках

Будь-які новоутворення на чоловічих статевих органах є ознакою хвороби. Зволікати при цьому не можна. За словами лікарів, рак яєчок може утворитися за одну ніч!

6. Пахові і тазові болі у чоловіків

Окрім болю в спині, рак простати викликає біль в тазовому відділі і стегнах. Будь-яка пухлина і набряклість в цьому місці повинні викликати питання.

7. Постійний кашель у чоловіків і жінок

Зазвичай в кашлю немає ніякої трагедії: у більшості випадків це банальна застуда. Проте в окремих випадках вона може означати наявність серйозних захворювань, таких як рак горла, легенів або щитовидної залози. Особливо серйозно цей симптом треба сприйняти курцям!

8. Проблеми з сечовипусканням

Симптом, який в рівній мірі стосуєтся і чоловіків, і жінок. Постійне здуття, хронічні болі і на тлі усього цього – проблеми із звільненням кишківника або сечового міхура – ось що вас повинно насторожити.

9. Різке схуднення

Для когось це може стати приємним сюрпризом, але гірка правда в тому, що саме так проявляють себе і деякі види раку. Зазвичай таке трапляється при онкології підшлункової залози, шлунку, стравоходу або легенів.

10. Зміни в ділянці грудей

Це відноситься не лише до жінок. Вас повинні насторожити ущільнення і пухлини в цій області. Кращою профілактикою раку грудей вважається своєчасна консультація у маммолога.

11. Збільшення лімфатичних вузлів

Йдеться про невеликі залози, розташовані в декількох місцях по усьому тілу. Головні – на шиї і пахвами. Збільшення лімфатичних вузлів найчастіше є ознакою переохолодження або наслідок болів в горлі. Але іноді вони можуть бути симптомами онкології.

12. Зміни шкіри

До змін шкіри, які повинні насторожити і спантеличити, відносяться будь-які нові родимки. Якщо їх форма, колір або розмір викликає питання, не зволікайте і зверніться до лікаря.

13. Плями у роті

Білі і червоні плями в ротовій порожнині вважаються вісниками передракового стану. Якщо вони по довго не проходять, треба бити тривогу. Інакше можна пропустити момент, коли онкологія ще зворотня.

14. Сильна хронічна втома

Сонливість, млявість і швидка стомлюваність є ознаками багатьох захворювань, у тому числі і онкології.
Будьте пильні і не ігноруйте сигнали, які вам подає організм!

Джерело

Поділись


Новини партнерів