Співробітники Медичного відділення Техаського університету в Галвестоні (США) виявили, що регулярне вживання ромашкового чаю асоціюється зі зменшенням ризику смерті від усіх причин у літніх американок мексиканського походження. Несподівані результати їхньої роботи було опубліковано днями в The Gerontologist.
Ромашка — одна з найстаріших відомих людині лікарських рослин, яка в народній і науковій медицині рекомендується при найрізніших захворюваннях.
У Сполучених Штатах ромашка використовується рідко, але в сусідній Мексиці це цінний і дуже популярний лікарський засіб. Пам’ятають про це і багато жителів США, які приїхали з країни ацтеків.
Нове дослідження охоплювало 7-річний період життя 1 677 літніх американських чоловіків і жінок мексиканського походження.
Вчені використовували для своєї роботи цінні дані великого епідеміологічного дослідження, яке вивчало здоров’я латиноамериканців, які проживають в південно-західних штатах США.
Виявилося, що цілих 14% учасників регулярно вживають ромашковий чай.
Результати показують, що у жінок регулярний прийом цього напою майже на 29% знижує ризик смерті від всіх причин у порівнянні з їх однолітками, які не п’ють ромашковий чай.
Цікаво, що на чоловіків чай з ромашки не справляє настільки благотворної дії.
Вчені кажуть, що вони взяли до уваги такі істотні фактори, як наявність хронічних захворювань і соціально-економічний статус.
Читайте також: 2 інгредієнти для схуднення, очищення кишківника і нирок
«Причина відмінності між чоловіками і жінками геть незрозуміла. Хоча жінки набагато частіше вживають ромашковий чай, і в цьому може бути розгадка. У мексиканських сім’ях жінки традиційно ведуть домашнє господарство, що передбачає, крім іншого, турботу про здоров’я сім’ї та знання лікувальних трав», — каже автор дослідження Брет Хоурі, викладач сімейної медицини.
Чому ромашковий чай знижує смертність — теж залишається загадкою.
Наведені нещодавно дослідження показують, що ромашка ефективна при гіперглікемії, розладах травлення, деякі ускладнення цукрового діабету, підвищеної нервозності. Ромашці приписують антиоксидантні, протимікробні, протизапальні, антиагреганти властивості.