6 захворювань, які може викликати недосипання

Всі помічали, до чого може призводити брак сну. Перепади настрою, запаморочення, біль у м’язах і нездатність думати є найбільш поширеними наслідками. Але чи знали ви, що можуть розвиватися і куди більш серйозні захворювання? Зрозуміло, іноді просто доводиться залишатися за роботою чи навчанням допізна. Проте якщо ця ситуація постійно повторюється, ви можете зіткнутися з проблемами зі здоров’ям. У людей, які постійно не висипаються, зростає ризик хронічних захворювань. Ось шість найбільш серйозних хвороб, пов’язаних з недостатньою кількістю відпочинку.

Хвороба Альцгеймера

Дослідження показують що порушений графік сну збільшує ймовірність розвотку хвороби Альцгеймера. Ті ж наукові дані також показують, що відсутність сну стимулює прогресування даного захворювання.

Рак простати

У ісландському дослідженні взяло участь понад дві тисячі осіб у віці від 67 до 96 років. Було встановлено, що у чоловіків з проблемами зі сном на шістдесят відсотків більш ймовірним є розвиток раку простати. Ще більше ризик зростає у тих, хто не може міцно спати. Вчені вважають, що зв’язок між раком і нестачею сну пояснюється низьким рівнем мелатоніну – хімічної речовини, що викликає сон і здатної пригнічувати темп зростання пухлин.

Ожиріння

За даними численних досліджень, брак сну нерідко призводить до набору ваги. Поки людина спить, його тіло виробляє гормони, які допомагають контролювати апетит, стимулюють метаболізм і стимулюють засвоєння глюкози. Якщо ви не висипаєтеся, то втрачаєте баланс гормонів, особливо кортизолу, інсуліну і лептину. Лептин – це гормон, який повідомляє мозку, що ви отримали достатньо їжі. Отже, нестача сну може приводити до появи апетиту навіть тоді, коли ви вже досить з’їли. Якщо цикл не переривається, калорії продовжують накопичуватися і ще більше ускладнюють спроби втрати ваги надалі.

Діабет

Діабет другого типу може розвиватися через брак сну, тому що сон впливає на здатність організму засвоювати глюкозу. Дослідження показали, що скорочення сну з восьми годин до чотирьох призводить до повільного засвоєння глюкози.

Хвороби серця і гіпертонія

Зростає число досліджень, що підтверджують зв’язок між розладами сну і хворобами серця. У пацієнтів з апное можуть проявлятися перепади кров’яного тиску при кожному пробудженні, що призводить до гіпертонії – вона є основним чинником ризику для розвитку серцево-судинних захворювань.

Порушення настрою

Хронічна нестача сну може призвести до довгострокових розладів настрою, серед яких депресія, тривожність і психологічна пригніченість. За даними дослідження, люди, які сплять чотири з половиною години за ніч, відрізняються підвищеним рівнем емоційної напруги, вони більш сумні, сприйнятливі до гніву і психологічно стомлені. Вони рідше демонструють оптимізм і не схильні до соціальних контактів. Варто їм повернутися до нормального графіка сну – і їх настрій значно поліпшується.

Поділись


Новини партнерів