Знайдено найпростіший спосіб поліпшити пам’ять

Дослідженням в даній області займалися наукові фахівці з Університету Ватерлоо. Вони встановили, що між читанням вголос і поліпшенням пам’яті є певний взаємозв’язок. Виявилося, що таке проведення часу дійсно допомагає краще запам’ятовувати прочитане.

Школярі та студенти, як ніхто інші, знають, що читати вголос дуже корисно. Це допомагає їм краще справлятися із завданнями викладачів. Психологи зацікавилися даним ефектом і вирішили зрозуміти, яким чином це діє.

До випробувань запросили 95 добровольців, яких розділили на чотири групи. Першій групі потрібно було читати текст про себе, іншим – слухати його в записі або наживо. Третя група читала вголос. А в четвертій групі – учасники спочатку читали, а потім слухали текст в записі.

У підсумку краще запам’ятали текст ті, хто читав вголос. Вчені пояснили це тим, що людина так запам’ятовує звуки свого ж голосу, проводячи асоціацію запам’ятовувати інформацію з самим собою.

Експерти помітили, що відкриття буде корисно, особливо для літніх людей. Зараз їм в основному рекомендують збирати мозаїки, розгадувати кросворди. Але відтепер їм повинні рекомендувати також читати вголос.

Поділись


Новини партнерів