Вчені виявили приємне заняття, яке покращує роботу мозку

16105814 - beautiful sleeping young woman in sleep eye mask on blue furnishing

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі проаналізували мозок людей, які повинні були якомога швидше розподіляти по категоріях різні
зображення. З’ясувалось: що чим більш сонними вони були, то важче  їм було виконати завдання. Вживлені в мозок електроди показали, що швидкість роботи його клітин впала разом зі швидкістю реакції самих пацієнтів.

“Недосипання уповільнювало мозкову активність. Швидкі у звичайній ситуації нейрони реагують повільно, менш ефективно працють і переключаються довше, ніж
зазвичай”, — зазначив доктор Юваль Ндр, що очолює дослідження.

Також вчені з’ясували, що у тих зонах мозку, де клітини працювали гірше, сповільнилися і мозкові хвилі — тобто частини його буквально “спали”, хоча людина насправді не спала. Це могло спровокувати тимчасові провали в пам’яті і проблеми із зором.

Загалом же недосипання впливає на мозок, порівнянно з ефектом від вживання занадто великої кількості алкоголю,  попередили фахівці.

Тож невиспана людина за кермом автомобіля може не помітити, йдучого попереду пішохода. “Це закладає основу для когнітивних прорахунків в тому, як ми сприймаємо навколишній світ і як ми на нього реагуємо. Сам процес спостереження за пішоходом сповільнюється у занадто втомленому мозку водія. Його мозку потрібно більше часу на реєстрацію того, що він усвідомлює”, — говорить один з авторів дослідження, професор нейрохірургії доктор Іцхак Фрід. Тож, аби покращити роботу мозку, варто добре висипатись.

Джерело

Поділись


Новини партнерів