Водопровідна вода корисна для зубів

Американські вчені з Університету штату Північна Кароліна прийшли до висновку, що відмова від водопровідної води сприяє збільшенню ризику карієсу у дітей. У той же час вживання води з-під крана пов’язанt зі зростанням рівня свинцю в крові. Про це у вівторок, 28 листопада повідомили в прес-релізі, опублікованому на сайті MedicalXpress.

Вчені проаналізували дані про стан здоров’я 15 тисяч жителів штату Мічиган. Дослідження проводилося серед дітей і молодих людей у віці від двох до 19 років. Приблизно половина з тих, хто не п’є воду з-під крану, страждають від карієсу. Це в два рази вище середнього показника по країні.

Медики вважають, що причина профілактичної дії водопровідної води на зуби криється у дії фтору. Цей елемент запобігає вимиванню мінеральних солей із зубної емалі.

Читайте також: 7 потужних засобів для очищення печінки

Приблизно у 3 відсотків дітей спостерігався підвищений вміст свинцю в крові (більше 3 мікрограмів свинцю на одну десяту літра крові). У 49,8% учасників дослідження був карієс різного ступеня тяжкості. При цьому близько 15% дітей повідомили, що вони не пили воду з-під крана.

Дослідники відзначають, що ризик впливу свинцю знижується незначно, а ось шанс отримати зубні захворювання зростає в декілька разів. У зв’язку з цим вчені вважають, що пити воду з-під крана безпечніше, ніж не пити.

Поділись


Новини партнерів