28 листопада розпочинається 40-денний Різдвяний піст (або Пилипівський піст), який триватиме до 6 січня.
Важливо пам’ятати, що головне завдання Різдвяного посту – очистити себе духовно. Головне в цей час не сваритися з рідними і близькими, позбутися гріховних помислів і пристрастей. Провести піст в молитві набагато важливіше, ніж утримання від їжі.
За словами священиків, хворим людям дозволено постити в тій мірі, в якій їм дозволяє лікар. Крім цього, послабити обмеження в їжі можна людям похилого віку, а також тим, хто займається важкою фізичною працею, перебуває в дорозі. Зазвичай, від посту звільняються вагітні жінки та малі діти.
Які продукти не можна їсти на Різдвяний піст:
- м’ясо;
- яйця;
- молоко;
- сир;
- вершкове масло;
- риба і вино (в понеділок, середу і п’ятницю).
В піст алкогольні напої краще за все не вживати взагалі. Хоча у вихідні та святкові дні дозволяється випити трохи вина.
Що можна їсти на Різдвяний піст:
- овочі (картопля, буряк, морква, капусту, бобові, цибуля);
- фрукти (яблука, груші, банани, апельсини, мандарини, манго, папайя, ананас);
- ягоди (виноград, хурма);
- гриби;
- каші (рис, гречку, вівсянку і т.п.);
- хліб (сухарі);
- зелень;
- горіхи (в тому числі насіння);
- мед.
У суботу, неділю, вівторок і четвер можна їсти рибу, морепродукти, олію та навіть вино.
Під час посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Також дозволено робити салати, їсти соління і консервовані овочі та фрукти, супи, запіканки, рагу, пироги, вареники. Не заборонено пити соки, киселі і чай.
Однак пам’ятайте, що з 2 по 5 січня 2018 року піст посилюється і не можна вживати навіть рибу. А в переддень Різдва (6-го січня) не можна вживати їжу до появи першої зірки на небі.